fbpx

4 500 Ft-os árbevétel négyzetméterenként (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 október 27.

A Magyar Paprika Napján Szentesen gyakorlati bemutatókon nézhették meg az érdeklődők a paprika termesztését olyan gazdáknál, akik már évtizedek óta sikeresen termelik ezt a zöldséget. László Ignác családi gazdálkodó 25 évvel ezelőtt kezdett el paprikával foglalkozni, így elmondható róla, hogy szinte mindent tud már erről a növényről. A vele készült exkluzív interjúnkat az alábbiakban olvashatják:

 

 

Kockáztattak és nyertek

6 ezer négyzetméteren, fűtetlen tv-paprika-hajtatásban neveli a László család a paprikát. A szentesi fóliaházaikba az idén március közepén ültették ki a kis palántákat, ami merész terv volt a hideg miatt, de végül is – mint mutatja Ignác a terméssel bőségesen berakott növényeket – megérte kockáztatni. – Februárban még fagy sem volt, de ahogy elültettük a kis növényeket, megjött a hideg. Gyorsan alagút fóliával fedtük be, és így szerencsésen meg tudtuk óvni őket a hidegtől. A korai kiültetésünket nagy terméssel hálálta meg a növény. Most, a szezon vége felé már kijelenthetem ezt, mert 15 kg paprikát is le tudtunk szedni négyzetméterenként, ami 4 500 Ft-os árbevételt jelent ugyanekkora területen – mondja Ignác büszkeséggel.

 

 

A Novalist a bevált fajta

A fóliaházban az embermagasságú növények között nem találni egyetlen beteg példányt sem. Majd kicsattannak a paprikák az egészségtől – félve kérdezek rá, nehogy a sok kemikália miatt legyen ez a nagyon szép eredmény: – Sokat kell permetezni a növényeket? – Egyáltalán nem. Vegyszermentes termesztésre törekszünk már évek óta. Több fajtával is kísérleteztünk már, és a  Novelist fehérhúsú tölteni való paprika nagyon bevált nálunk. Lisztharmattal szemben teljesen rezisztens, de nem érzékeny más betegségekkel szemben sem. Az idén a lisztecske kártevő jelentett kihívást, de biztonsággal meg tudtuk védeni a növényeinket.

 

 

Szalmaapríték, talajjavítóként

Nem csak a növényvédelemben a talajerő-utánpótlásban is óvakodnak a kemikáliáktól Lászlóék. Meglepetésemre száműzték a szerves trágyát a termesztéstechnológiájukból. A növények számára szükséges mennyiségű tápanyagot tartályokban oldják fel, majd a csepegtető öntözőberendezéssel juttatják ki a talajba, a növények tövéhez.

 

 

A szerves trágya helyett szalmaaprítékot használnak a talaj lazítására, szervesanyag-tartalmának növelésére. – Az istállótrágya sok káros anyagot tartalmaz, ezért nem használjuk. A fejősteheneknél használt antibiotikumtól kezdve az ammónia, a sok só káros a növényeink számára. A szalmaaprítékkal nagyon jól tudjuk a talajt lazítani, a szükséges tápanyagot pedig műtrágya formájában, pontosan adagolva juttatjuk ki az öntözőrendszerünkkel. Még bő egy hétig tart a szezon, november első hetében a hideg beálltával fejezzük be a paprikák szedését. A termesztést és a termés értékesítését is a DélKerTÉSZ integrációjában, a segítségükkel valósítjuk meg. Ki szeretném hangsúlyozni, hogy itt, Szentesen nem egyedüli termelő vagyok, több gazdatársammal együtt akikkel jó a kapcsolatunk érünk el a munkánkkal szép eredményeket – mondta László Ignác.

(A paprikatermelővel készített videónkat itt nézheti meg.)