fbpx

Bajban az argentinok, beütött a légköri aszály

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 07.

Jól indult a szezon Argentínában, de december közepén aszályosra fordult az időjárás. A 40 fokos hőség csapadékhiánnyal párosul. A La Niña meghozta a már megjósolt szárazságot.

 

kukorica aszály
A szárazság érzékeny fenofázisban kapta el az argentin ültetvényeket (forrás: blog.clipperdata.com)

 

A búza kiváló lett

A búzát már behordták a raktárakba az argentinok, meghozzá kitűnő eredménnyel. November végétől december végéig háromszor is megemelték a várható termésmennyiséget, így az most 21,5 millió tonnán áll. A kukoricát azonban a kritikus fejlődési fázisban éri az aszály – írja Successful Farming. Ha a száraz idő folytatódik, akkor az elemzők a korábbi termésbecslés drasztikus csökkentésére kényszerülnek. Az eddigi prognózis rekord nagyságú, 57 millió tonnás termést valószínűsített.

 

A kukorica és szója még veszélyben

A több mint 5 ezer kilométer hosszan elnyúló, hatalmas országban a különböző időpontokban elvetett tengeri más-más fenofázisban találkozik a légköri aszállyal, ha egyáltalán találkozik. Ezért az elemzők abban bíznak, hogy a később virágzó állományok hozamai valamennyire kompenzálhatják a pollenjüket most szóró táblákét. A probléma az, hogy Argentína legjobb kukoricaföldjein most kellene megtermékenyülnie a bibéknek. Mivel a korai állományok termése akár meg is feleződhet, a későbbi vetések eredménye ezt aligha fogja kompenzálni.

A dél-amerikai ország a világ második legnagyobb kukoricaexportőre és a szójalisztből készült takarmányok fontos szállítója is. Szójából az idei termést 44 millió tonnára becsülték eddig. A fehérjenövény esetében abban bíznak az argentinok, hogy a január végi, február eleji esők még megmenthetik a prognózist.

 

Európában az időjárás-előrejelzés a tél második felét jósolja az átlagosnál szigorúbbnak, erről itt írtunk.