fbpx

Erdőtámogatások az Egységes kérelemben

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 25.

Megjelentek az első erdészeti vidékfejlesztési pályázati felhívások a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között, melyekre az Egységes kérelemben kell majd az igényt jelezni. Az egyik a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodás kompenzációja, a másik az erdőkárok helyreállításának kompenzációja. Mindkét támogatás egységköltség alapú.

erdő kitermelés
Ha az erdő védettségi foka nem teszi lehetővé az „ideális” haszonvétet, vagy az erdőpotenciál helyreállítása a cél, járnak a kompenzációs kifizetések (fotó: Horizont Média)

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár az első támogatási lehetőségek kapcsán megjegyezte: Magyarország a Közös Agrárpolitika keretében a korábbi költségvetési időszaknál háromszor nagyobb, összesen 310 milliárd forintnyi forrást biztosít az erdők fejlesztésére.

Natura 2000 erdő

A 60,6 milliárd forint keretösszegű, „Erdő területeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések” elnevezésű (KAP-RD34-1-24 kódszámú) felhívás a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodási tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírások betartásával járó többletköltség, valamint bevételkiesés kompenzációját jelenti az erdőgazdálkodók számára. A Natura 2000 hálózatba 773 ezer hektár erdő tartozik, ezekből 594 ezer hektár állami erdő, 179 ezer hektár pedig magánerdő.

A felhívás keretében a minimális támogatható erdőterület mérete 1 hektár és csak teljes erdőrészlet támogatható azzal, hogy a 0,25 hektár nagyságot el nem érő erdőrészletre nem vehető igénybe támogatás. A támogatás mértéke faállománytípusok, illetve korcsoportok szerint változik. Bizonyos faállomány típusok esetében, amennyiben az igényelt támogatás meghaladja a 200 euró/ha/év összeget, és a kérelem olyan erdőrészlethez kapcsolódik, amelyre az elmúlt 5 naptári évben már vettek igénybe Natura 2000 támogatást, az Agrárminisztérium megkérte az Európai Bizottság jóváhagyását.

Erdőkárok helyreállítása

A 10 milliárd forint keretösszegű, „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” elnevezésű (KAP – RD41-2-24 kódszámú) felhívás célja, hogy a fokozódó és egyre szélsőségesebbé váló abiotikus környezeti események (pl. az aszály következtében kialakuló erdőtüzek, a fagykárok és a viharkárok), továbbá a biotikus kórokozók és kártevők elterjedésének hatására bekövetkező erdőkárok helyreállításának támogatásával ellentételezze az erdőgazdálkodók többletköltségeit.

A kiírás keretében különböző típusú helyreállítási tevékenység kapcsán igényelhető támogatás. Az alaptámogatás mértéke célállománytípusonként és kártípusonként változik, például „mesterséges erdősítéssel történő helyreállítás” esetén hozzávetőlegesen összesen 2300–3900 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként.

A támogatásokat ezen az oldalon lefelé görgetve, cím szerint lehet megtalálni, a felhívások a megnyitott cikkekben tűnnek elő.

Ez a kiírás még nem jelent meg, de készüljön rá: Minden erdőtípusra jár a 12 évnyi támogatás.