fbpx

Ki ne adna kölcsön, ha ennek kockázatát másvalaki állja?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 22.

Mindössze a hitelösszeg 0,25%-ért vállal kezességet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) az élelmiszertermelőkért, és ezzel a banki kockázatok 90%-át vállalja át egy új átmeneti támogatási program keretében. Az új támogatási jogcímen kiadott kezességet az élelmiszerlánc összes szereplője igénybe veheti  a bankokon keresztül.

csomagolás tárolás
A hitelezéshez bizalom kell (fotó: Horizont Média)

Fenn kell tartani a bizalmat a hitelezésben

A biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartása kulcskérdés. Ezért mindent meg kell ragadni annak érdekében, hogy tompítsuk a válság hatásait. A vállalkozások likviditását fenn kell tartani, a versenyképességük erősítése érdekében a beruházások megvalósításában is segítséget kell nyújtani. A hitelfelvétel lehetőségének fenntartását azok a hitelek kiemelten segítik, amelyeknél a kamat és a kezesség díja támogatott.

Év végéig lehet igénybe venni

Ezért 2022. július 1-től az év végéig egy új, kedvezményes kezességvállalás igényelhető a Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza keretében. Az új jogcím a COVID-19 kapcsán bevezetett átmeneti támogatás helyébe lép, orosz-ukrán átmeneti támogatásnak hívják (A koronavírus alatt az AVHGA 783 milliárd új és meghosszabbított hitelt garantált.) Fő kezdeményezettjei szintén a vidéki és agrárvállalkozások.

Az élelmiszerlánc összes szereplője jelentkezhet

Az új jogcímen keresztül a Bizottság nem plusz forrást biztosít, hanem a kedvezményes díjú kezességvállalást teszi szélesebb körben elérhetővé. A mezőgazdasághoz, az élelmiszeriparhoz, az élelmiszer-kis- és nagykereskedelemhez kötődő vállalkozások és őstermelők is élhetnek vele. Az agrárkezesség díja várhatóan mindössze a hitelösszeg 0,25%-a, cserébe az Alapítvány a bankok kockázatainak 90%-át átvállalja. A kedvezményes kezességvállalást a jogosult vállalkozások a hitelező bankjukon keresztül igényelhetik.

Ez a cikk is érdekelheti: Ötszáz milliárd forint agrárgaranciára.

Összeállította: Gönczi Krisztina