fbpx

Meglepetést hoz az ukrán kukoricabetakarítás

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 08.

Ukrajnában a tavalyi évhez képest másfél hónappal gyorsult a kukoricabetakarítás tempója, és a hozamok is jobbak, mint a háború első évében. Bár tavasszal mindenki a termés csökkenését prognosztizálta, ez nem fog bekövetkezni. Mindez mégsem jelent nagyobb exportot: csak a tárolandó árumennyiség növekszik az országban.

 kukorica tömlőben
Ukrajna már tavaly is a táblaszéleken, tömlőben volt kénytelen tárolni a termés egy részét
(forrás: ua.usembassy.go)

Több a kukorica, mint tavaly

Ukrajnában a kukoricabetakarítás 60 százalékos készültségnél járt november 2-án. Tavaly december közepén tartott itt a tengeri vágása, és mire minden táblán végeztek, március közepét írtunk. 6,7 t/ha-os átlag mellett 27 millió tonnával zárták a munkát. Most 200 ezer hektárral nagyobb területről (4,2 millió ha) kell behordaniuk a szemest, de sokkal tempósabban halad a munka. A hektáronkénti hozam jobb (7 t/ha), novemberig 17,1 millió tonna termény került a raktárakba.

Ahogy haladtunk előre a betakarításban, javult a hektárátlag, mostantól azonban ismét a sár az úr. Mégis az eddigi gyorsabb tempó és a jobb hozamok azt valószínűsítik, hogy Ukrajnának idén több kukoricája lesz, mint tavaly. Benne van a pakliban a 28-29 millió tonna, amire senki nem számított. Aratás előtt még 24 millió tonnáról szólt a prognózis.

Elemzők szerint a vártnál jobb termés mégsem fog nagyobb exportot eredményezni. A tavalyi, 30 millió tonnát súroló kivitel után 2023/24-ben legfeljebb 20 millió tonna kiszállításával számolnak az elemzők, amit a logisztikai akadályokkal magyaráznak. Augusztusra lényegében megszűnt a tengeri kikötőkből induló áruforgalom, az export kétharmada a dunai folyosóra terelődött át. A maradék árumennyiségnek 2/3 : 1/3 arányban a vasúton és a közúton kellett útra kelnie. Az ukránok nagyon szeretnék, ha dunai útvonal havi 4 millió tonna áruval boldogulna, de eddig ennek a fele sem sikerült.

Napraforgó, szója

A napraforgót 4,8 millió hektárról 2,37 tonnás átlaggal vágták le, 11,3 millió tonna kaszat került a raktárakba. Tavaly 10 millió tonnával zárták az évet, az idei plusz mégsem számít rózsás eredménynek: az elemzők a tenyészidőszak elején még 13,7 millió tonnára számítottak. A mag oroszlánrésze olaj formájában fogja elhagyni az országot, feldolgozandó alapanyagot csak Bulgária vár Ukrajnából, amint a bolgár importkorlátozás megszűnik.

A szója betakarítása szintén befejezettnek tekinthető. Közel 1,8 millió hektárról 2,6 tonnás átlaggal 4,65 millió tonnát arattak. Ennél csak egyszer sikerült jobb eredményt elérni, 2018-ban, amikor ugyanilyen átlaggal, de valamivel nagyobb területről takarítottak be 4,8 millió tonnát. A mennyiség csaknem 3 millió tonna bab exportjára ad lehetőséget. Tavaly az ukrán kivitel fele az EU-t célozta, és erre idén is megvan minden esély.