fbpx

A bolgár döntés ellenére nőtt az ukrán napraforgó ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 05.

Bulgária november végéig nem engedi be az országba az ukrán napraforgómagot, ennek ellenére emelkedtek az ukrajnai kaszatárak. Hogy is van ez?

napraforgómag
Továbbra is szeszélyes a piac (forrás: standishmilling.com)

Pár hónap lauf a bolgár termelőknek

Legutóbbi cikkünkben azt írtuk, hogy az ukrán napraforgóárakra nagy hatással van az, hogy Bulgária mennyit importál belőle. Szófia ez év november végéig tilalmat vezetett be az Ukrajnából származó napraforgómag behozatalára, hogy saját termelőinek adjon esélyt a beszállításra. Ezt követően pedig importengedélyekre lesz szükség a behozatalhoz. Mindez azzal jár, hogy a most learatott ukrán kaszatok a moldáv vasúton és a Dunán keresztül Konstanca felé igyekeznek. A szállítási bonyodalmak ellenére hirtelen mégis 850 hrivnyát (9 ezer forintot) ugrott az ukrán kaszatok belföldi értéke. Hogy is van ez?

Már írtunk róla, hogy a bolgár olajütőknek mennyire szükségük van az import alapanyagra, amit békeévekben Romániából szoktak beszerezni, tavaly azonban az olcsó ukrán import dominálta a behozatalukat. Szeptember 15.-ét követően a bolgár piacon belül heves vita folyt arról, hogy megnyissák-e a piacukat az ukrán szállítmányok előtt. Végül a gazdatársadalom nyert a feldolgozóiparral szemben: bő két hónap laufot kaptak a terményük értékesítésére.

Ukrán belső szükséglet

Ukrajna maga is igényt tart a napraforgómagra. 2023-ban a mintegy 13,7 millió tonnás napraforgóterméssel számolnak Ukrajnában, ami 9 százalékkal több az előző évinél, ezzel együtt a belső feldolgozás ezt teljes mértékben kezelni tudja. Elemzők szerint ezért idén minimális mennyiségű lehet az a napraforgóhányad, amelyik feldolgozatlanul hagyja el az országot.

Az időjárás meleg és száraz, ezért a gazdák szárítás és minden sietség nélkül várják a gyárak jobb ajánlatait, amik – nagy nehezen – meg is érkeztek. A szezon elején még 130 ezer forintos árral rukkoltak elő a feldolgozók, de ezt egy hét alatt 97-109 ezer forintra nyomták le, amit két héten át tartani is tudtak. Végül beadták a derekukat, tegnap már 116-117 ezer forintnak megfelelő hrivnyát kínáltak a magért.

Ugrálva emelkedés

Ezzel párhuzamosan az olajmag exportára is emelkedni kezdett. Minél könnyebb az EU-ba szállítania az ukrán magot, annál magasabb lesz az ára. Ebben a cikkben a tranzit-ellenőrzések célállomásokra történő áthelyezéséről írtunk, ami meg fogja gyorsítani az ukrán kivitelt. A következő árfelhajtó lépés pedig a bolgár piac megnyílása lehet decemberben. Addig azonban még hol föl, hol le fog ugrálni a termény ára (most épp megint csökken). Augusztusi írásunk (Ukrán elemzők: átmeneti a napraforgómag áresése) nagyon optimista képet vázolt az árak decemberi alakulásáról. Akkor is meg lennénk elégedve, ha a mostani és a jóslatban szereplő ár között félúton megállna a termény drágulása. Igencsak résen kell lenni a napraforgó eladásával.