fbpx

Áruhiány ide vagy oda, keményítenek a határon a britek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 08.

A brit vásárlók ismét áruhiányról posztolnak képeket a közösségi médiában. Sokan meg is nevezik ennek okát: Brexit. Az EU-ból való kilépés gátolja az Egyesült Királyság hozzáférését az élelmiszerekhez. A helyzet jövőre tovább romlik, mivel fokozódik az ellenőrzés a határokon.

üres polcok
Polcok a Brexit után. A helyzet javult, de már nem lesz a régi (forrás: bbc.com)

Kényelmetlen piaccá vált

A Brexit előtt az angliai szupermarketek vezetői egyik napról a másikra döntöttek arról, hogy az aznapi, romlandónak számító frissárukészlet alapján mit rendeljenek. Most viszont három nappal előre kell megjósolniuk a vásárlók viselkedését. A gyorsan frissességüket vesztő élelmiszerek esetében ez fokozott kockázatot jelent egy üzletvezető számára, mivel rossz kalkuláció esetén vagy a vevők pártolnak el tőle az áruhiány miatt, vagy a nyakán marad sok megsemmisítendő termék. A két rossz közül az utóbbi a rosszabb, ezt mutatja a rendelésállomány és a polcok feltöltöttsége– magyarázza Shane Brennan, a romlandó áruk országos terítésével foglalkozó Cold Chain Federation vezetője.

Az árubeszerzést a bürokrácia növekedése, ezzel együtt a költségek emelkedése nehezíti a Brexit óta. A körülményesebben megközelíthető brit piac sokat veszített vonzerejéből az európai élelmiszerexportőrök számára. A helyzet tovább romlik 2024-től.

Jön a fizikai áruellenőrzés

Hosszú halogatás után megszületett a döntés. Január 30-tól nehezebb lesz bejutni a brit piacra, mivel a közepes kockázatú állati és növényi termékek, valamint a nem állati eredetű, magas kockázatú élelmiszerek EU-ból történő behozatalához egészségügyi bizonyítványra lesz szükség. Áprilistól az áruk fizikai ellenőrzésére is sor kerül az Egyesült Királyság határán. Végül 2024 novemberétől az EU-ból származó importra vonatkozóan élelmiszerlánc-biztonsági nyilatkozatokra is szükség lesz.

A brit farmerek és az élelmiszer-biztonsági felügyelet üdvözölték a szigorúbb kontrollt, mivel ez egyenlő kereskedelmi feltételeket teremt azon brit exportőrök számára, akik 2021. január elseje óta teljeskörű uniós határellenőrzésen esnek át. Így mindkét félnek egyformán nehéz lesz elérni a másik piacát. Ez persze nem vigasztalja a brit fogyasztókat, akik ebből a gazdaságpolitikai villongásból csak annyit érzékelnek, hogy minden élelmiszer drágább, és mindenből kevesebb is van a polcokon. 2024-től a brit importőröknek évente 330 millió fontjába is kerülhet az EU-ból érkező állati és növényi termékek határellenőrzése.