fbpx

Marokkóban megint jelen van a barna termésráncosodás

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 08.

A marokkói növényvédelmi felügyelet tájékoztatta az EPPO titkárságát, hogy megint észlelte a területén a paradicsom barna termésráncosodásának vírusát (ToBRFV). Az ilyen hírek leginkább a konkurens európai termelők szívét melengetik.

barna termésráncosodás
Eladhatatlan a vírusos termés, ezért sok veszteség (forrás: growingproduce.com)

A paradicsomvírust először 2021 októberében mutatták ki Souss-Massa régióban és 2022 márciusában Dakhla régióban. A 2022/23-as termelési szezonban körülbelül tíz kitörést erősítettek meg a marokkói üvegházi termelésben. A betegség nagyobb paradicsom-előállítási költséget és terméskiesést okozott. A vírus forrása a fertőzött import vetőmag volt. A hírek nem nevezik meg az exportőrt, de korábban Jordánia irányából érkeztek ilyen szállítmányok.

A ToBRFV 2018 óta kiemelt karanténkárosítóként van számon tartva Marokkóban is. A fertőzött növényeket meg kell semmisíteni, és fokozott higiéniai intézkedésekre van szükség az üzemen belül. Hollandiában – ahonnan korábban fertőzött palánták révén Magyarországra is eljutott a vírus – már készülnek a rezisztenciagénekkel felvértezett új fajták. Lásd cikkünket: Barna termésráncosodás: vannak ellenálló paradicsomfajták.