fbpx

Az USA már behordta a kukorica felét, és olcsón kínálja

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 20.

Remek tempóban aratnak és vetnek az USA-ban, bőséges a termés, az árak csaknem 30 százalékkal alacsonyabbak, mint Európában.

 

kukoricaaratás
Jó tempóban jó minőségű terményt aratnak az USA-ban (fotó: Horizont Média)

 

A munkák készültsége

Az amerikai farmerek a kukoricaaratás 52 százalékánál járnak, pedig az ötéves átlag ilyenkor csak 41 százalék. A termés 60 százalékát jó/kiváló kategóriába sorolták be. A szójabetakarítás 60 százalékos készültségű, az ötéves átlag ilyenkor 55 százalék. Ami a vetést illeti, a búza esetében teljesen átlagos a tempó, most is a szokásos 70 százalékon áll a tervek megvalósultsága.

 

Elszakadt az európai ár

Eközben Párizsban már csaknem 247 eurót (89 ezer forintot) ér egy tonna novemberi szállítású kukorica, ami márciusra 237 euróra (85 ezer forint) eshet. Chicagóban ugyanez a szállítási időpont 213 dollárra (66 ezer forint) teszi a mag árát. A magas európai árak egyik oka az új kukoricához való lassú hozzáférés. A térségben maghatározó termelőknél vontatottan halad a betakarítás, és hiába lesz jobb a készültségi helyzet novemberben, kevés gazdálkodó adja át rögtön az aratás után a magot. (Lásd még az ukrán és az orosz helyzetről írt cikkünket.) Az árakra hatással van az üzemanyagok áremelkedése és a természetes csomagolóanyagok iránti igény megugrása is (a műanyagok kivezetése miatt). Mindkét feldolgozóipari terület számítana a kukoricára.

 

Hiába sok a szója

A szója ára Chicagóban 26 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt volt. A novemberi szállítású termény ára 452 dollár (139 ezer forint), a májusié pedig már 462 dollár (143 ezer forint) tonnánként. Igaz, májusban ennél sokkal vadabb árakat is láttunk már (643 dollár felett is járt a termény ára), mégis aggasztó, ha a szójaaratás után kezdenek el felfelé kapaszkodni a jegyzések. Nem úgy tűnik, mintha lenyugvóban lennének a kedélyek. Sajnos, az energiaválság a növényolaj-piacra még nagyobb hatással van, mint a kukorica piacára.