fbpx

Aszálykatasztrófa: „három jó év kellhet, hogy kiheverjük”

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 26.

Ahol egyáltalán még látják értelmét a betakarításnak, ott is árpából a 7 helyett csak 3 tonnát terem egy hektár; búzából 6 helyett 2, repcéből 2,5 helyett 0,5 tonna terem az öntözetlen táblák hektárján. Siralmas képet mutat a napraforgó is: a növények alacsonyak, hatalmas foltokban ki sem kelt az olajnövény.

Fél év alatt 70 milliméter…

Fél éve makacsul kitart a történelmi léptékben is súlyos, a helybéliek szerint katasztrofális aszály Kelet-Magyarországon – írja az Agrárágazat. Tavaly ősz közepe óta például Nagyráta térségében 70-100, Szarvas környékén 70 milliméter csapadék érkezett. A gazdák a földek 30-40 százalékáról már a tavasz derekán kitárcsázták a repcét, helyette napraforgót vagy kukoricát vetettek. Míg a nyugati és középső régiókban a május végi, júniusi esők sokat pótoltak a száraz tél és tavasz után, az Eger-Karcag-Békéscsaba vonal széles sávjában most sem esett szinte semmi – idézte a lap az OMSZ jelentését. A portál idéz több helybéli szakembert, akik megerősítik: 35 éve nem volt ilyen mértékű, tartós szárazság.  Úgy látják: 3 éven át legalább átlagos hozamú és jó árakat produkáló esztendő kell, hogy kiheverjék a veszteségeket. De a tervezett fejlesztések így is csúszhatnak.

Szinte nem bokrosodott a 30 centit el sem érő búza

Fél tonna repce, 2 tonna búza hektáronként

Szárazak, hitványak a becők a szinte kiégett repceföldön Szarvas térségében

Van olyan vetőmag-előállító, amely már most több százmilliós veszteséggel kalkulál. A hagyományos szántóföldi bemutató- és szakmai napokon a vetőmag- és növénytermesztési technológiai cégek sem mindig tudják bemutatni az eredményeiket. (Ezekről részletesen ír az Agrárágazat hamarosan megjelenő, júliusi száma!) Az árpa és az extenzívebb tritikálé a szerencsésebb táblákon még úgy, ahogy bokrosodott, de ezeknél is legfeljebb a sokéves átlag harmadát-negyedét várják aratáskor. A búza több helyen olyan alacsony, hogy félő: a kombájn betakarító adaptere el sem fogja érni, így több helyen már eleve úgy készülnek, hogy elmarad a költséges aratás. Ahol nekifognak, ott sem várnak többet árpából 7 helyett 3 tonnánál; búzából 6 helyett 2, repcéből 2,5 helyett 0,5 tonna terem egy öntözetlen hektáron. Siralmas a napraforgó is: a növények alacsonyak, hatalmas foltokban ki sem kelt. Az öntözetlen táblákon több százezres hektáronkénti veszteség is kialakulhat.