fbpx

Biztosra akartunk menni, ezért ismét a PETKUS-ra tettük a voksunkat

Írta: MezőHír-2023/07. lapszám cikke - 2023 július 05. -Hirdetés

A bérszárítással és -tárolással foglalkozó Nagy János számára mindig is fontos volt a korrekt elszámolás és a precíz terménykezelés. Nemrégiben a terményfeldolgozó-technológia megbízhatóságának növelése érdekében új, korszerű berendezésekre ruházott be, amihez immár nem először a német precizitásáról jól ismert PETKUS-technológiát választotta.

Munka és gépek tekintetében is a minőségre törekszünk

Nagy János feleségével közösen évtizedeken át foglalkozott prémfeldolgozással és -kereskedelemmel, és kiváló minőségű árujuknak köszönhetően nemzetközi szinten is elismertté váltak. Napjainkra viszont a bérszárítás és bértárolás lett a fő profiljuk, ami igen távol esik a korábbi tevékenységüktől. Beszélgetésünk elején a váltás okáról kérdeztem Jánost.

– A prémfeldolgozás mellett 1990-ben kezdtünk szántóföldi növénytermesztésbe, mintegy 40 hektáron. A birtokméretet napjainkra 186 hektárra bővítettük, amely teljes egészében saját tulajdonunk, nincs közte bérlemény. A kombájnon kívül minden gép és munkaeszköz a rendelkezésünkre áll a munkához. 2001-ben vásároltuk meg a jelenlegi telephelyünket Békésen, ahol egy óránként 15 tonna kapacitású Bábolnatípusú szárító, PETKUS tisztítóberendezések és magtárak is voltak. Így kezdtünk kukorica, napraforgó és kalászosok bérszárításába, bértisztításába és bértárolásába. Mindig törekedtünk és törekszünk a mai napig a pontos elszámolásra és a gyors kifizetésre, aminek hamar híre ment a környéken. Már az indulást követő évben megkezdtük a tárolókapacitásunk fejlesztését, amit mára közel 40 000 tonnára gyarapítottunk, több síktároló megépítésével.

Évtizedek óta bizonyít, miért váltottunk volna?

– Nemrégiben úgy döntöttek, hogy új tisztító- és szárítóberendezésre is beruháznak. A régi nem teljesítette már korunk elvárásait?

– Ezt nem mondanám, ugyanis a Bábolna szárítót is folyamatosan modernizáltuk, jelenleg is kiválóan dolgozik, és a jövőben is számítunk a munkájára. A mostani beruházás sokkal inkább biztonsági lépés, ugyanis egy szezonon belüli komolyabb meghibásodás miatti termeléskiesés komoly problémát okozna. A vásárlás fő oka tehát az, hogy akkor is folyamatosan dolgozhassunk, ha esetleg a régi berendezéssel történne valami.

– Mi alapján döntöttek a PETKUS-technológia mellett?

– Évtizedek óta nagy megelégedéssel használjuk a PETKUS tisztítóberendezéseit (a régebbi K523 és K527 típusokat, illetve az újabb A12-est), és kiváló munkát végeznek a mai napig – precízen dolgoznak, biztosítva a mindenkor elvárt minőségű tisztítási igényt. Azért természetesen megnéztük más gyártók hasonló gépeit is, de végül a PETKUS mellett döntöttünk.

Biztosra mentünk, ezért választottuk a nagy kapacitású szárítót

– Miből áll össze a technológiai sor?

– Az új technológiai sor teljesen külön fogadógarattal rendelkezik, biztosítva a meglévő Bábolna szárítótól független működést. A fogadógaratba egy TK300 típusú „szögrédler” került beépítésre, amely biztosítja az óránkénti akár 40 tonnás kiszolgálóteljesítményt a tisztítógéphez. Az volt a kérésem, hogy a technológia elő- és utótisztítási minőségben is biztonsággal dolgozza fel a terményt 40 tonna/órás kapacitással, így az anyagmozgató rendszert (BE180 serleges felvonók és TK200 rédlerek) 40 tonna/órára tervezték a PETKUS – Közép-Európa Kft. szakemberei. A technológiai sorba emiatt került beépítésre két darab PETKUS U15-ös tisztítógép is, melyekkel az utótisztítási minőség is a kívánt teljesítményen tartható. A tisztítógépek működhetnek kettős tisztítás üzemben is (egyik tisztítógépről közvetlenül a másikra lehet küldeni a terményt), és szárítási üzemben betöltik az elő- és utótisztító funkciókat. Emellett egyszeres tisztítási üzem is megvalósítható a rendszerrel, amikor is kikerüljük az előtisztítót és a szárítót, így azokat nem kell feleslegesen járatni. A DDU40-14-es típusú szárítógép óránként 25 tonna kukorica feldolgozására képes (10% vízelvonással), és természetesen a kor követelményeit kielégítően energiatakarékos (hővisszaforgató rendszer, szigetelt kazánoldal, „szőnyegégő” hőellátás), valamint teljes PLC-vezérlésű. A technológiai sor végén található a 60 tonnás tárolókapacitású tranzittartály, amelyről a tárolókat szolgáljuk ki. A technológiai sor üzemképes, és árpában már ki is próbáljuk.

– Mi alapján esett a választásuk az óránként 25 tonna kapacitású szárítóberendezésre?

– Úgy gondoltuk, hogy a beszállított mennyiséghez ez a legideálisabb méret. Voltak olyan időszakok is, amikor naponta 1800 tonna kukorica érkezett hozzánk szárításra, amit az óránként 15 tonnás Bábolna szárító nem tudott feldolgozni a kisebb teljesítménye miatt, és átmenetileg az éppen üresen álló magtárakban tároltuk a terményt. Ez többletmozgatást, ezzel együtt többletmunkát okozott, amit az új beruházásnál már szeretnénk elkerülni. Ezért döntöttünk a nagy kapacitású szárító mellett.

Nyugodt szívvel bízom a fiamra a gazdaság irányítását

– Vállalkozásuknál a kezdetektől folyamatos a fejlesztés. A jövőre vonatkozóan is vannak ilyen irányú terveik?

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Bálint fiunk gyermekként ugyan más pályát szánt magának, idővel viszont megszerette az agráriumot. Nagyon gyakorlatias, és például már akár vetésben is felveszi a versenyt a legjobb és legtapasztaltabb alkalmazottakkal. Agrár alapszakon végzett, és jelenleg levelező tagozaton biológiai talajerő-gazdálkodási szakmérnöknek tanul Gödöllőn, s közben sokat segít a gazdaságban – sőt, 6 hektáron hagymatermesztést is végez. Nyugdíjba vonulásunk után továbbviszi a családi vállalkozást, és nyugodt szívvel bízom rá a gazdaság vezetését. Ebben a tudatban már bátran fejlesztünk tovább, a közeljövőben például újabb 8000 tonna kapacitású csarnokkal bővítjük telephelyünket. A kertészeti ágazatunkat is fejlesztjük, öntözésre is adtunk be pályázatot.

Ahogy eddig is törekedtünk rá, igyekszünk a jövőben is minőségi beruházásokat megvalósítani. Bízunk a PETKUS-technológiában, és hisszük, hogy a gyártóval kapcsolatos eddig megszerzett jó tapasztalataink a jövőben tovább erősödnek.

Csomor Zsolt