fbpx

PETKUS helyett PETKUS – ez bizonyult a legjobb választásnak

Írta: MezőHír-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 13. -Hirdetés

A Zala megyei Backó Kft. az idei évben helyezett üzembe új szárítóberendezést, amelyhez komplett technológiát, tisztítókat és terménytovábbítót is illesztett. Mivel gazdaságukban közel negyed évszázada bizonyított a német precizitásról jól ismert PETKUS, már nem is kacsingattak más irányba.

Az előre menekülést tartottuk a megfelelő útnak

A pötrétei Backó Kft.-hez látogattunk el, hogy Szegedi Ferenc ügyvezetőt és Filinger Ferenc főkönyvelő Urakat kérdezzük egyik új beruházásukról. Érkezésünkkor feltűnt, milyen komoly fejlesztés zajlik a gazdaságban: a szárítótechnológia mellett vadonatúj sertésól épül a telephelyen. Az ügyvezető kérésünkre összefoglalta az idáig vezető utat:

– A Backó Kft. 1994-ben alakult. Kezdetben sertéstenyésztéssel foglalkoztunk, amit szarvasmarha-tenyésztéssel egészítettünk ki. 1998-ban pedig egy PETKUS szárítóberendezést telepítettünk, azt cseréltük le idén. A 650-es kocaállományunk szaporulatát értékesítjük, évente mintegy 13 000 hízót. A 350–360 holstein-fríz tejelő szarvasmarha éves kibocsátása 2,6–2,7 millió liter tej, amit a Sole-Mizo Zrt. vásárol meg. 880 hektáron pedig szántóföldi növénytermesztést végzünk, jellemzően állatállományunk takarmányozására, de némi ipari növényt is előállítunk értékesítésre.

– Jelentős fejlesztések zajlanak jelenleg a gazdaságban…

– Az 1972-ben épült sertéstechnológiát folyamatosan fejlesztjük, modernizáljuk. 2020-ban nagyobb léptékű pályázatba kezdtünk, abban bízva, hogy az előre menekülés a helyes út – mondta Filinger Ferenc.

– ÁTK-s pályázatot nyújtottunk be, amellyel zöldmezős beruházás keretében valósítottuk meg a modern sertéshizlaldát. Ennek része a 125 kWh-os napelemrendszer. Továbbá precíziós megoldásokra is pályázunk.

Szegedi Ferenc, a Backó Kft. ügyvezetője
Szegedi Ferenc, a Backó Kft. ügyvezetője

– A pályázati beruházásokhoz tartozik a PETKUS-technológia is?

– A közel negyed évszázados szárítóberendezés teljesítette az elvárt minőségű munkát, viszont 2020-ban, terménykezelés közben bemelegedett a cirok, és így a szárítóberendezés korszerűsítésére volt szükség. A PETKUS szakemberei átvizsgálták a szárítót, végül közös egyetértésben döntöttünk az új gép beszerzése mellett. Először csak a szárítóberendezés cseréjét terveztük, viszont közben kiírták a pályázatot, így ennek keretében már komplett technológiában gondolkodhattunk. 2021 októberében megkötöttük a szerződést, idén júniusban pedig megtörtént a beüzemelés.

Nem gondolkodtunk más márkában

– Amikor kiderült, hogy korszerűsíteni kell, más gyártót is felkerestek?

– Nem! Nem gondolkodtunk más márkában. Miért cseréltük volna le azt a technológiát, amely évtizedekig bizonyított, ráadásul a PETKUS –Közép-Európa Kft. képviselőivel is jó kapcsolatot ápolunk azóta is.

A telepített technológiai sort Gergely Sándor, a PETKUS – KözépEurópa Kft. cégvezetője mutatta be:

– Az új szárítóberendezés DDU4012 típusú 20 tonna/óra kapacitású (kukoricára specifikálva, 10 százalék vízelvonással). Üzemeltetés- és biztonságtechnikája, valamint PLC vezérlését tekintve a korábbiéhoz képest lényegesen modernebb. PETKUS A12 típusú síkrostás elő- és utótisztító gépeket építettünk a rendszerbe, és a kiszolgálórendszer is megújult, optimalizálva az átjárhatósági utakat PETKUS anyagmozgató rendszerrel. A hattyúnyakas rédlernek köszönhetően nem kellett aknát építeni a serleges felvonók számára, ami leegyszerűsíti a kezelést, karbantartást és a takarítást.

Tehát megtartottuk a fogadás, előtisztítás, szárítás, utótisztítás, kitárolás vonalat, de olyan opciókkal, hogy a szárítón nem feltétlenül kell, hogy átmenjen a termény.

– Közel 4000 tonnányi terményt kezeltünk már eddig az új technológiával, minden gond nélkül. Persze a kezdetekben kellett finomhangolni az üzemeltetést, de a PETKUS – KözépEurópa Kft. szervize készséggel állt rendelkezésünkre minden igényünk teljesítésére – zárta a beszélgetést Szegedi Ferenc.