fbpx

Özönleni fog a dió, idén adják el, amit tavaly nem sikerült

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 05.

Tavaly a háború okozta logisztikai káoszban nem sikerült jól az ukrán dióexport. Idén viszont a magas készletek, a jó-közepes termés és a gyenge belföldi vásárlóerő mindenképpen kimozdítja ezt a csonthéjast az országból.

zöld dió
Fejlődő diótermés (fotó: Horizont Média)

A világ legnagyobb exportőrei között

2021-ben Ukrajna a forgalmazott értéket tekintve a világ hatodik legnagyobb dióexportőre volt, a mennyiséget tekintve pedig az ötödik. (Ez a két adat már önmagában is sejteti, hogy nem drága az ukrán dió.) Az országban több mint 17 ezer hektárnyi dióültetvényt tartanak számon. A legtöbb dióskert Ukrajna középső részén található. A harcok miatt az ország keleti felén 5,5 százalékkal csökkent az ukránok által betakarítható terület.

Megtanultak eladható árut termelni

2015-ig Ukrajna teljes diótermő területének több mint 95 százaléka kis családi gazdaságok kezében volt, ezek részaránya 2022-re 73 százalékra csökkent. Az átlagos üzemméret 5-ről 20 hektárra nőtt, a fák jellemző életkora 8-12 év. Csaknem 40 különféle fajtát tartalmaz a nemzeti fajtajegyzékük. Az ukránok szívesen hozatnak magoncokat Moldovából. Minél délebbre haladunk, annál több az öntözött terület. A fák növényvédelmi kezelése nem jellemző, a betakarítás ritkán gépesített. Az utóbbi évtizedben a nagyobb termelők a dió pucolására is berendezkedtek, hogy magasabb árat érhessenek el a héj nélküli, konyhakész termékkel. Ma már nagyjából a kínálatuk harmada tisztított dió.

Ami tavaly nem sikerült, most meglesz

Az idei diótermést 107,6 ezer tonnára becsülik, 6,7 százalékkal kevesebbre a tavalyinál. Exportra 80 ezer tonna kerülhet, ami csaknem a duplája lenne a tavaly kiszállított mennyiségnek, mivel a vártnál sokkal nagyobb az áthúzódó készlet és nyomott a dió ára. A belső fogyasztás alacsony, miután sok az országot elhagyó menekült, és a hátrahagyottak fizetőképessége gyenge. Az értékesítés jellemző időszaka október és május között van, de most akkor kerül hajóra/vonatra az áru, amikor tud.

Forrás: USDA