fbpx

Szerbiának rengeteg eladó búzája van

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 04.

Annyi ó búzájuk van még a szerbeknek, és olyan jó az idei termés, hogy egy átlagos évhez képest duplázni tudják a kiszállított mennyiséget. Ráadásul tavaly az exportjuk harmada Olaszországba ment.

búzaaratás
2,5 millió tonnát tudnak exportra bocsátani (forrás: shardacropchem.eu)

Idén Szerbiában 725 ezer hektáron aratnak búzát, mintegy 17 százalékkal nagyobb a növény termőterülete, mint tavaly volt. Az össztermés nem nő ilyen mértékben, mivel itt is levélbetegségek és kalászfuzáriózis vetik vissza a potenciális hozamokat. A becslések szerint 12,5 százalékkal lehet több búzájuk idén, azaz 3,6 millió tonna.

Szerbiában tavaly ugyanazok a folyamatok zajlottak le, mint nálunk: a háború kitörését követően exportkorlátozásokat vehettek be, amit az terményárak hirtelen elszabadulása követett. Ezután pedig a búzájuk éppúgy eladhatatlanná vált, mint a többi kelet-európai ország termése, köszönhetően az olcsó orosz búzának és az Európába áramló ukrán gabonának. Az ország mindössze 750 ezer tonna kenyérgabonát tudott eladni idén július elsejéig, ennek harmada vonaton és közúton Olaszországba utazott.

A belső fogyasztás csak 1,7 millió tonna, így jelentős készletek maradtak a raktárakban. Az idei értékesítési szezont 1,2 millió tonnás ó terméssel és 1,9 millió tonnás idei felesleggel indítják a szerbek. 2,5 millió tonnát mindenképpen a külpiacokra kell bocsátaniuk idén – számolnak az elemzők. Ez több mint a duplája annak, amit egy átlagos évben exportálni szoktak, és 3,3-szorosa a tavalyi mennyiségnek.

Lásd még a témában: A román búza sem olyan jó, mint várták.