fbpx

Az új búza jobban tarthatja az árát, mint az új kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 27.

Az előzetes számítások szerint nemhogy kevesebb, inkább több lesz a kukorica a világban idén. Búzából viszont az átlagos vetésterület ellenére csökkenhetnek a globális készletek – derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Mindehhez még a politikai feszültségek is hozzájönnek Oroszország és a Nyugat között.

búzavetés
Többet vetettünk idén (fotó: Horizont Média)

Búza: szűkülő készletek

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) januári előrevetítésében úgy véli, az idei globális búzatermés 2 millió tonnával maradhat el az előre jelzett felhasználástól, 781 millió tonna lesz, így a világ búzakészletei szűkülhetnek a gazdasági év végére.

Az Európai Unióban a Tallage francia piacelemző vállalat szakemberei szerint az egy évvel korábbival csaknem megegyező területről, 21,7 millió hektárról takaríthatnak be őszi búzát az idén. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban a tavalyinál 2 százalékkal kisebb területről, 4,9 millió hektárról kerülhet a termény a tárolókba. Németországban, Romániában és Lengyelországban egyaránt a 2021. évivel megegyező területről, sorrendben 2,9 millió, 2,1 millió és 2,4 millió hektárról arathatnak búzát a gazdák 2022 nyarán. Magyarországon az előző szezonnál 100 ezer hektárral nagyobb területről, csaknem 950 ezer hektárról kerülhet raktárakba a szem.

Az elegendő csapadék és az enyhe időjárás Franciaországban, Németországban és Spanyolország északi részén kedvezett a növények fejlődésének. Lengyelországban, a balti és skandináv térségekben a tél kezdete óta hideg időjárás volt jellemző, a kellően vastag hótakaró azonban megvédte a növényeket a kifagyástól. Közép-Európában az enyhe időjárás kedvezett a búza fejlődésének, különösen azokban az országokban (nagyrészt nálunk is), ahol később keltek ki a növények. Bulgáriában száraz és hideg, csapadékos időszakok váltogatták egymást, míg Romániában végig száraz időjárás volt a jellemző. (Lásd még írásunkat: Nyugat-Európa rástartolt a repcére.)

Magyarországon átlagosan 98,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával január második hetében az AKI PÁIR adatai szerint. Az új búza ára a párizsi tőzsdén 261-262 euróközé ereszkedett (szeptemberi szállítás). A hazai kötési ajánlatok 82-84 ezer forint/tonna körül alakulnak. (Lásd még: Lépni kell: lassan, de biztosan csökken az idei búza ára.)

Politikai feszültség

Megjegyezzük, a búza árát nagyon meglökheti, ha valóban kitör a konfliktus Oroszország és a Nyugat között Ukrajna miatt. Az összes helyi valuta – az eurótól kezdve a hrivnyán át a rubelig – máris veszített az értékéből a dollárral szemben, ami persze emeli a helyi terményárakat. Mivel Ukrajna a térség legnagyobb kukoricatermelője – és búzából is fontos kibocsátó – a ténylegesen útnak indítható termésmennyiségekkel is baj lehet, ha háborúba sodródik az ország.

Kukorica: bővülő készletek

Az USA-ban 2021-ben 7 százalékkal több, 384 millió tonna kukorica termett, Ukrajnában 39 százalékkal 42 millió tonnára emelkedett a kukoricatermés. Az Európai Unióban 6 százalékkal bővült a termelés, 68,4 millió tonna kukorica lett. A kibocsátás Franciaországban 17 százalékkal 15,5 millió tonnára, Romániában 25 százalékkal 12 millió tonnára, Lengyelországban 23 százalékkal 7,3 millió tonnára emelkedett tavaly.

Az IGC úgy számol, hogy a globális kukoricatermés a folyó szezonban 7 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit, 1207 millió tonna lehet, míg a felhasználás 1199 millió tonna, így bővülnek a készletek a szezon végére. A déli féltekén Argentínában az egy évvel korábbit 7 százalékkal meghaladó, 54 millió tonna termésre számítanak az USDA szakértői. Brazíliában a fő- és másodvetésből összesen a 2020/2021. gazdasági évit 32 százalékkal meghaladó, 115 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás a számítások szerint.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 87,7 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica január második hetében, az egy évvel korábbit 44 százalékkal múlta felül. Chicagóban az új kukoricát pillanatnyilag 71 ezer forintnak megfelelő áron vásárolják a kereskedők. A hazai ajánlatok is 71-74 ezer forint/tonna körül alakulnak.

Összeállította: Gönczi Krisztina