fbpx

Megbízható előrejelzésekre van szükség

Írta: Szerkesztőség - 2016 november 12.

Cikksorozatunkban az elmúlt hónapban elérkeztünk a mezőgazdasági piaci előrejelzések témaköréhez. Ezt a vonalat visszük tovább ebben a hónapban is, hiszen előrejelzések nélkül az üzleti tervek fejlesztési, beruházási döntések megalapozottsága nem megfelelő.

Megmagyarázhatatlan az, hogy Magyarországon miért nem volt eddig piaci előrejelzési rendszer az agráriumban. Minden fejlett mezőgazdasággal bíró országban létezik ilyen. Középtávú előrejelzésekre van szükség ahhoz, hogy fel tudjunk készülni a ránk váró piaci kihívásokra, vagy éppen szabályozási változásokra. Többek között ennek tudjuk be azt is, hogy a felkészülés igen gyenge pontja a magyar agrárszektornak.

Anélkül, hogy rémisztgetni szeretnénk, fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az előttünk álló évek is bővelkedni fognak piaci kihívásokban. Előző cikkünkben is utaltunk például arra, hogy a gabonapiacon történelmi készletek halmozódnak immár évek óta. Egy olyan országban, ahol a mezőgazdaság gerincét a mai napig a kommersz gabonafélék alkotják, erre nagy figyelemmel kell lennünk. Az előrejelzések ugyanis az előttünk álló évekre is ezt jelzik.

Évről évre emelkedő készletek, legjobb esetben is stagnáló árak. Aki tehát a mai árviszonyok között nem eredményes a tömegcikkek előállításában, konkrétan az idén veszteséges volt a búza, kukorica, árpa termelése, annak mihamarabb el kell gondolkodnia, hogyan tud az ezektől való függésen enyhíteni, illetve hatékonyságán javítani. Ez utóbbi terén példaként hozzuk keleti konkurenseinket, Ukrajnát és Oroszországot.

Mindkét ország rendkívül jó gabonatermelő adottságokkal rendelkezik. Nagyon kedvező talaj- és éghajlati viszonyok párosulnak extrém üzemméretekkel. A néhány éve még importőr Oroszország például idén vált a világ legnagyobb gabonaexportőrévé. Ha hatalmas táblaméretek modern technológiával párosulnak, akkor igen hatékony, alacsony önköltségű termék lesz a végeredmény. (Ehhez a mi vetőmagszektorunk is hathatósan járul hozzá.)

Ezzel pedig, lévén van már jó tengeri kapcsolata, folyamatosan növeli világpiaci jelenlétét. Ennek része az is, hogy takarmánnyal látja el a gyors ütemben fejlődő kínai állattenyésztést, amely ezáltal csökkenteni fog importfüggésén. Azok a sikerek tehát, amelyek ebben az évben az oda irányuló sertéshús kivitel révén megszabadították kontinensünket az orosz embargó miatt felhalmozódott feleslegektől, nem tartanak majd sokáig.

 

 

Ukrajna szántóföldi növénytermelése a gazdasági és politikai válság ellenére is fejlődik, de igazi ugrást ezek végével fog felmutatni. Mivel társulási szerződése – a tagállami jóváhagyásokig ideiglenesen ugyan, de – érvénybe lépett, középtávon számolnunk kell az EU belső piacán megjelenő terményeivel.

Ezek kiragadott példák abból, hogy dolgozik a Takarék Agrár Központ annak érdekében, hogy ügyfeleink megalapozott jövőképpel rendelkezzenek, fel legyenek készülve a verseny további fokozódására, az alacsony árak tartóssá válására, a támogatási rendszer várható átalakulásaira. Gabonatermelőinknek őszi szakmai rendezvényeinken és kiadványainkban is számszerű előrejelzéseket adunk a várható gabonaárakra, és arra sarkalljuk őket, hogy keressék tevékenységük hosszú távon is fenntarthatóvá tételének lehetséges módjait. Legyen az például speciális piaci rések kiszolgálása, a hatékonyság növelése, a megfelelő stratégiai partnerek kiválasztása.