fbpx

Ezer forint egy kiló brokkoli

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 31.

Már a múlt héten szűkült az európai piacokon a brokkoli kínálata, ezen a héten pedig végképp nem kerülhette el a vásárlók figyelmét az ezzel járó áremelkedés. Az okot Spanyolországban kell keresni.

brokkoli
Fagyasztva olcsóbb, mint frissen (forrás: noinet.hu)

Egy picit még drágulni fog

Az elmúlt időszak hideghulláma fagyokat is hozott Spanyolországba, ennek következtében csökkent az eladható brokkoli mennyisége is. A kínálat már eddig sem volt bőséges, most pedig még szűkösebb lehet. Pedig a vásárlói igények éppen most lennének felfutóban – Németországban mindenképpen ez a helyzet. De általános jelenség a piacon, hogy a január első csendes hetei után ismét beindul a fogyasztás, méghozzá elsősorban – talán az újévi fogadalmak hatására – az egészségesebbnek gondolt portékák területén.

A spanyol árak dinamikája arra utal, hogy a jövő héten még további enyhe drágulás várható a brokkoli esetében. Ez a nagybani piacokon is lassú áremelkedésben is tükröződik. A múlt héten a német kereskedelmi láncok akcióiban a brokkoli 0,88 und 0,99 euró/500 grammos áron (317-357 Ft) jelent meg, ami élénkítőleg hatott a keresletre. Kiárusításokra január utolsó hetében is volt példa, azonban ekkor már megesett, hogy 1,11 eurót (395 Ft) kellett fizetni fél kiló brokkoliért. El is hisszük, hogy jól fogyott a brokkoli, Magyarországon ugyanis az akciós áru is drágább ennél.

A magyar ár magasabb

Hazánkban január harmadik hetében 337,5 forintos áron lehetett beszerezni fél kiló brokkolit. A nagyobb kereskedelmi láncokban most jobbára 500 forintért hirdetik a félkilós csomagolású zöldséget, a legjobb ajánlat egy 400 forintos akció. Érdekes, hogy gyorsfagyasztott termékként 500 grammért mindössze 400 forintot kell fizetnie a vásárlóknak a legtöbb nagybevásárlóban, de akad olyan akció is, ahol alig 300 forintot. Úgy tűnik, a tavalyi fagyasztott készletek még bőségesek.