fbpx

Tovább romlottak a terméskilátások, nőttek az árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 24.

Az Egyesült Államokban fokozódik a vízhiány, hétről hétre csökkentik a terméskilátásokat. A világ többi pontján is szárazabbra fordult az időjárás. A terményárak folytatják az emelkedést, aki megteheti, kivárja a jó értékesítési pillanatot.

érett árpa
Az árpa aratása már lendületben (fotó: Horizont Média)

Sok gazdálkodó került tavaly pénzügyi nehézségbe, ami egyrészt ösztönzi az idei termés korai eladását, másrészt létkérdéssé vált egy jó üzleti ajánlat kivárása is. A kereskedők maguk is elbizonytalanodtak, hogy vajon sakkban tarthatók-e a termelők. Pláne, hogy a betakarítható terményeket illetően egyre rosszabb hírek érkeznek a világból.

Romló terméskilátások

Az USA-ban az elhúzódó szárazság miatt a búzatermés az elmúlt 50 év egyik legrosszabbika lehet. A becslések szerint 45 millió tonna körül várható az aratás végeredménye, miközben az ötéves átlag 48,7 millió tonna. Szójából a jó vagy kiváló állapotban lévő állományok aránya 54%-ra csökkent, míg tavaly ilyenkor 68% volt. A rossz vagy nagyon rossz állapotú állományok aránya 12%-ra emelkedett. Kukoricából szinte hajszálpontosan ugyanezek a számok érvényesek, 1992 óta nem láttak ennyi gyenge táblát az agronómusok.

Oroszországban szintén lejjebb korrigálták a várható búzatermést 88-ról 86,8 millió tonnára, az árpáét 20,8-ról 19,9 millió tonnára. Már Németországban is rosszabb aratásra készülnek, mint a tavalyi volt, 21,87 millió tonnás búzaterméssel számolnak, ami 2,9 százalékkal lenne gyengébb az aszályos 2022. évitől.

Ukrajna sem önti a gabonát

Ukrajnából a gabonafolyosón keresztül májusban és júniusban nagyon kevés hajó tudott elindulni, mivel az orosz inspektorok továbbra is blokkolják a rakterek ellenőrzését. A gabonafolyosó forgalma hamarosan teljesen leáll, hogy kivárja, meghosszabbítják-e az oroszok a megállapodást július 18-án. Eközben a kelet-európai tagállamok a szárazföldi importtilalom szeptember közepi határidejét szeretnék kiterjeszteni az év végéig.

Eladható, illetve eladni szándékozott gabonából is kevesebb lesz az ukrán piacon idén – mutat rá egy szakértő, Jurij Shchuklin, az Európai Üzleti Szövetség logisztikai bizottságának tagja. Szerinte a termelők idén már nem lesznek hajlandóak nulla vagy mínuszos eredménnyel zárni a szezont. „Míg 2022-ben bármi áron, de el akarták adni a gabonát, most inkább vállalják az adósságteher növekedését, amit részben a vis maior helyzetre fogva leírhatnak, de nem értékesítenek áron alul, hiszen a fennmaradásuk a tét. Idén lassú eladásokra számítok, ami meghatározza mind a kereskedelmet, mind a logisztikát.” A szakértő is rámutatott: a tömegtermékek helyett a könnyen eladható niche-növények kerültek előtérbe. Ahogy arról már többször írtunk, ilyen a repce és a szója.

Kapcsolódó írásaink:

Se napraforgó, se kukorica: csalódtak bennük az ukránok
Ekkorát zuhan az ukrán export a betakarítás után
Emelkednek a terményárak, alkudjunk keményen!