fbpx

Aszályhelyzetben is riolittufa

Írta: - 2022 szeptember 02. -Hirdetés

A klímaváltozás eredményeként, évről évre egyre kevesebb csapadék hullik, melynek a talajban való megőrzése kulcsfontosságú feladat. Magas mikro- és makroelem tartalmú természetes anyagok talajba keverésével sokat segíthetünk a talaj vízgazdálkodásán, ilyen például a riolittufa.

Bodrogkeresztúri riolittufa termékek
A riolittufa a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait javítja, valamint a makro-, mikro- és nyomelemek biztosít

Sajnos a kevés csapadékot hozó teleket, szintén száraz tavaszok követik, így talajaink nedvességtartalma csökken, és nem tudunk kellőképpen felkészülni az aszályos nyári hónapokra.

A kevés csapadék mellett, talajaink állapota is gátolja a nedvesség megőrzését

A kötött, tömörödött talajokról elfolyó víz amellett, hogy nem hasznosul még az eróziós hatást is növeli, a laza szerkezetű, humuszban szegény, csekély víztartó képességű homok talajokban pedig gyorsan a mélyebb rétegekbe szivárog.

A megfelelő agrotechnikai eljárásokkal, a humusztartalom növelésével, takarónövények alkalmazásával és a kapilláris vízmozgás biztosításával a talajban lévő nedvesség nagy része megőrizhető.

A lehető legkevesebb műveléssel és annak helyes időpontjának megválasztásával nagyban csökkenthető a párolgó felület.

A talajtakarás, az elhalt növényi részek talajfelszínen hagyása szintén segíthet a párolgás csökkentésében, miközben a gyökerek által létrehozott repedések segítik a víz talajba szivárgását.

Természetes anyagok talajba keverésével szintén sokat segíthetünk a talaj vízgazdálkodásán

Erre kiválóan alkalmas a riolittufa, amely jó víztartó tulajdonsága mellett számos egyéb előnnyel is rendelkezik.

A riolittufa tulajdonképpen vulkáni hamu lerakódása, mely magas mikro- és makroelem tartalom mellett előnyös szerkezettel is rendelkezik.

A talajba keverésével – köszönhetően az ioncserélő képességének – csökkenthető a talaj savanyúsága, szemcseméretéből adódóan pedig a talaj kötöttsége.

Szerkezetéből adódik, hogy térfogattömegéhez képest 20-25% vizet is képes megkötni, amely egyaránt előnyös aszályos és belvizes időkben.

A riolittufa tehát kiegyenlítettebbé teszi a talaj vízgazdálkodását azzal, hogy csapadékos időben felveszi a többlet nedvességet, amely a mélyebb részekbe szivárogna és aszályos időben visszaadja azt a talajnak, illetve lazító hatásának köszönhetően segíti annak a talajba szivárgását.

Szántóföldön, kertészetben is jól használható, a talaj felső 20 centiméteréig bekeverve, illetve ültetéskor az ültetőgödörben alkalmazva.

Jó víztartóképességére más területeken is felfigyeltek

Előszeretettel alkalmazzák földkeverékekben, de jelentős mennyiségben használják zöldtetők építésekor az alsó víztartó réteg és a felső termesztőközeg alapanyagaként.

Az alábbi ábrán is jól látható, hogy a növények számára elérhető víz mennyisége mennyivel nagyobb a riolittufa esetében, mint a legtöbb mezőgazdasági termesztésbe vont talajoknál.

A riolittufa hasznosulásának eredményei, táblázat
MTA által végzett akkreditált mérés

A riolittufa fent említett jó tulajdonságait nem csak a mezőgazdaságban, kertészetekben kamatoztathatjuk, mivel a lakosság számára is elérhető füvesítés, ültetés céljára, három különböző szemcseméretben, 10 kg-os kiszerelésben.

A termékek megvásárolhatóak lesznek hamarosan induló webshopunkon.

Podráczki Károly
agrármérnök

colas