fbpx

Ekkorát zuhan az ukrán export a betakarítás után

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 19.

Az USDA legfrissebb jelentése szerint Ukrajna exportképessége sokat romlik az idei betakarítást követően, pedig a kalkuláció a legoptimistább verziót követi. A legfontosabb gabonafélékből 40 százalékkal kevesebb kelhet útra, mint az utolsó békeévben.

búza kikötőben
Megfeleződik az exportálható búza (forrás: 24newshd.tv)

Területi kérdőjelek

A 2021-es év betakarított területéhez képest több mint egymillió hektárral csökkent az ukrán kukorica és ugyanennyivel az árpa területe, a búzáé pedig 3,4 millió hektárral zsugorodott, szinte megfeleződött. Hozzá kell tenni, hogy a harcok kimenetele erősen bizonytalanná teszi, hogy az ütközőzónában melyik ország arathatja le a babérokon kívül a termést is…

Értékesítési bizonytalanság

Az értékesítés sikerét tekintve is nagy a bizonytalanság. A becslés abból indul ki, hogy a gabonafolyosó tovább működik, és a kelet-európai importkorlátozás fennmarad. Utóbbinak az amerikai elemzők szerint nincs szignifikáns hatása a kiszállított gabonamennyiségre, mivel az nagyobb havi ingadozást mutat, mint amit a korlátozást követően tapasztalni lehetett a számokban. A gabonafolyosó fennmaradását a legutóbbi robbantásos incidensek veszélyeztetik, az alternatív útvonalakon pedig sok függ a szállítási díjaktól és az egyes terminálok kapacitásaitól. (Lásd: Júliustól Konstanca még nagyobb terhelést kap.)

30-60 százalékos zsugorodás

Az USDA mindenesetre az alábbi számokkal kalkulál az ukrán agrárminisztériumtól érkező adatok alapján. A békeévhez képest kukoricából 22 százalékos, búzából 48 százalékos, árpából 66 százalékos lehet az exportmennyiség csökkenése. A tavalyi kukorica értékesítése még javában zajlik, hiszen a 2021 októberében vágott termésből is sok eladnivaló húzódott át a háború évére. Idén októbertől az eddig érzékelt ukrán exportmennyiség 30 százalékos csökkenését tapasztalja majd a külpiac a tengeri terén.

ukrán export
Forrás: USDA