fbpx

Emelkednek a terményárak, alkudjunk keményen!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 19.

Mindenki észrevehette, hogy az elmúlt héten felfelé mozogtak a tőzsdei árak és a telephelyi ajánlatok is felfelé mozdultak el, főként az olajmagok piacán. Piaci szeszély ez vagy több annál?

repce
Fontos régiókban fordult szárazra az időjárás, mozgástér nyílt az áralkura (fotó: Horizont Média)

Már szárad a repce és az árpa, készülődnek a kombájnok az aratásra. Eleinte 121 ezer forint körüli ajánlatokkal „riogatták” a repcetermelőket, majd befutottak a 130 ezres és afölötti ajánlatok is. Ha az egy évvel ezelőtti, 675 eurós repceárat nézzük, főként az akkori forintárfolyamon, akkor nevetségesen olcsó most a repce. Mégsem mindegy, hogy a 130 ezer forintos árszint alatt vagy akár jóval efelett stabilizálódik az értéke.

Romló terméskilátások

A magyar ajánlatok hellyel-közel követik a párizsi tőzsde mozgásait. Ott az augusztusi repce tonnánkénti ára járt már 474 euró közelében is, de 460 euró alatt is, egy hét alatt 14 százalékot ugrált. A spekulációs nyomás óriási, jobb, ha a valós kínálatra koncentrálunk. Az áremelkedések hátterében az áll, hogy az utóbbi héten a világ több pontjáról a potenciális termést lefelé korrigáló hírek érkeztek. Az oka az El Nino-jelenség, ami három év után fordít Ausztrália, Amerika, de némiképp Európa terméskilátásain is.

Ausztráliában a tavalyi rekordhoz képest 40 százalékkal (!) kevesebb lesz a behordható repce, 4,9 millió tonna a mostani becslés szerint. A júniusi száraz időjárás az USA nagy részén a szójatermést veti vissza, míg Kanadában a repcekibocsátás csökkenése várható, mivel ott mostantól fordul szárazra az időjárás, ami a tavaszi vetésű olajnövény számára kritikus lehet. Kanada már tavaly is olyan drágán adta ezt az olajmagot, hogy az EU inkább az ausztrál rekordtermésre és az olcsó ukrán repcére alapozta az importját.

Feljebb van a reális ár

Az ukrán áru most is olcsó, mivel a kereskedők egyedül a dunai kikötők hosszú távú működésében bízhatnak. Konstancáig 133 ezer forintnak megfelelő összegért tud eljutni a repcéjük, de az új termés leghamarabb szeptember végén érheti el a román terminált. Ez tehát a kiindulási ár, és innentől kezdve minden dunai folyamkilométerrel vagy tengeri mérfölddel drágul az áru. Romániában egyébként rekord nagyságú repcetermésre van kilátás, és ennek lehet még ártompító hatása a térségünkben. Mégis célszerű abból kiindulni az ártárgyaláson, hogy 140-145 ezer forint jogos igénynek mondható a repcéért, mivel az uniós importigény másik fele – aminek több hónappal később Ausztráliából és Kanadából kell befutnia – veszélybe került.

Érdemes figyelemmel kísérni az árpa- és búzakilátásokat is, mert sorozatosan érkeznek a termést lefelé korrigáló hírek. Spanyolország, Románia, Északnyugat-Európa száraz térségnek számítanak, fontos termelőket érint a vízhiány. Az EU várható búzatermését legutóbb 1,3 millió tonnával csökkentették (most 128,7 millió tonna), de ez még mindig 3,6 millió tonnával haladná meg a tavalyit. Az árpa várható mennyisége azonban már a tavalyi alatt van 3,3 millió tonnával, úgy tűnik, nem éri el 48 millió tonnát. Főként tavaszi árpából romlottak a kilátások.

Normális piaci viszonyok mellett most az árpáért 60-65 ezret kellene kínálniuk a hazai kereskedőknek, a búzáért pedig minőségtől függően 70-75 ezret is. Mivel az ukrán áru csak kerülőutakon juthat be az országba, az sem érkezhet ennél olcsóbban. Egyszóval aki még rendelkezik anyagi háttérrel, nyugodtan álljon bele keményen az áralkuba. Itt most az a tét, hogy veszteséggel zárjuk-e a szezont, vagy kihozzuk nulla-pozitívra.

Lásd még a témában:
Ekkorát zuhan az ukrán export a betakarítás után
A román búza sem olyan jó, mint várták
Katasztrofális a spanyol termés, nagy lesz az importigény
Emelték az EU várható repcetermését, Románia meglepetést okoz