fbpx

Új hatásmechanizmusú gombaölő szer a kalászosok növényvédelmében

Írta: - 2022 szeptember 02.

A Corteva Agriscience elkötelezett a folyamatos innováció mellett, tudásbázisának és kutatási kapacitásainak célja a mezőgazdaság fejlődésének elősegítése. Az Inatreq™ hatóanyag, mint a vállalat fejlesztésének legújabb eleme, fontos mérföldkő, mely a kalászos gombaölő szerek között egy vadonatúj mechanizmust hoz a felhasználók számára.

Kalászos
Mezőgazdaság (fotó:Corteva)

A növényvédelemben megtalálható megoldások javarészt választ adnak a jelenlegi problémákra

Azonban a környezet állandó változása, újabb és újabb fajok felbukkanása, a kórokozók változása és ezzel egy időben a rezisztencia kialakulása a meglévő eszközök hatékonyságának csökkenését okozhatják. A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként kiemelt figyelmet szentel az új hatóanyagok kutatásának és fejlesztésének. Az újabb kihívások kezeléséhez a meglévő technológiák folyamatos fejlesztésére van szükség. Ennek eredménye a Corteva több mint 300 terméket tartalmazó növényvédő szer kínálata, amelyből Magyarországon több mint 40 van engedélyezve.

A hatóanyagkutatás rendkívüli erőforrásokat igényel, amit manapság már csak nagyon kevés gyártó vállalat képes biztosítani Európában, annak ellenére, hogy tevékenységük elengedhetetlen a piacon. A Corteva Agriscience élen jár az eredményes kutatásban, ezáltal képes arra, hogy az újonnan felmerült problémákra megoldást találjon a felhasználók számára. A kutatás-fejlesztés amellett, hogy nem mindennapi erőfeszítéseket igényel, nagyon időigényes is. Egyes hatóanyagok fejlesztése és engedélyeztetése, adott esetben hosszú évek munkája.

A növényvédő szerekkel kapcsolatos szabályozások és elvárások az elmúlt 10-20 évben nagyon megszigorodtak

A humánegészségügyi elvárások tűréshatára és a megengedhető szermaradék mennyisége jelentősen csökkent. A jogszabályok rendkívül szigorúan szabályozzák a környezetre gyakorolt hatás minimalizálását is. Nagy számú hatóanyag engedélyét visszavonták, ami miatt bizonyos szegmensekben lecsökkent a hatóanyagválaszték, nőtt a megmaradó hatóanyagokat tartalmazó generikus termékek száma, ami könnyen a kártevők, kórokozók ellenállóképességének kialakulásához vezethet.

Ennek következményeként még nagyobb lett a jelentősége az innovációnak és fejlesztéseknek a növényvédőszer hatóanyag kutatásban. A Corteva törekszik a növényvédelem minden területén olyan új hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyagokkal megjelenni, melyek lehetővé teszik a rezisztencia kialakulásának lassítását, mindannyiunk közös érdekében.

A Corteva nagyon fontosnak tartja a személyes kapcsolatot a termelőkkel, melynek során a megfelelő információk átadásával segíti sikeres termelő tevékenységüket, valamint látásmódjuk, környezettudatosságuk fejlődését.

Az új hatásmechanizmusú hatóanyagok között legújabb az Inatreq™

Képes hatékony védelmet nyújtani a kalászos gabonák gombás betegségei ellen. Ez egy természetes forrásból származó hatóanyag, mely magas UV stabilitással rendelkezik, hosszú időn keresztül kifejti hatását.

Az Inatreq™ teljesen új módon hat a kórokozókra, mely hatalmas segítség lesz a gabonatermesztők számára a következő évek során.

Szerző: Bálint Sándor, Gombaölő- és rovarölőszer termékmenedzser, Corteva Agriscience