fbpx

Terbutilazin mentes megoldások a Syngentától

Írta: - 2022 október 10. -Hirdetés

A talajvizek védelme érdekében az európai növényvédő szer hatóanyag felülvizsgálatok során 2021. december 15. után a terbutilazin tartalmú készítmények engedélyokirata módosult, miszerint „bármely terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként három évente egyszer, maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni”.

Kukorica és gyom
1. számú kép: jobbra kezeletlen, balra Elumis Bang hatása fenyércirokkal erősen fertőzött területen (Szenna 2022. július 20.)

A Syngenta portfóliójában már évek óta létezik megoldás

A Kynetec piackutató felmérése szerint kukoricában több, mint félmillió hektár területen, tehát minden második hektáron használnak terbutilazin tartalmú készítményt. Persze a vetésváltás miatt az érintett területek nagysága ennél kisebb, azonban a napraforgóban és cirokban is használják, ezért szükség van arra, hogy olyan termékeket tudjunk javasolni a termelőknek, amelyek teljesen megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

Kukorica és gyom
2. számú kép: balra kezeletlen, jobbra Camix Pro hatása parlagfűvel és egyszikű gyomokkal erősen fertőzött területen (2022. június 20.)

A Syngenta portfóliójában már évek óta létezik olyan megoldás, amely teljes mértékben megfelel az előírásoknak. Az Elumis Bang az egyik legnagyobb hatóanyag tartalommal rendelkező (60 g/ha nikoszulfuron + 150 g/ha mezotrion + 288 g/ha dikamba), terbutilazin mentes posztemergens kukorica gyomirtó szer magról kelő és évelő egy- illetve kétszikű gyomok ellen (1. kép). Sikere a bevezetés óta töretlen, egyre többen használják és ismerik, illetve szeretik. Ennek az előbbieken kívül oka a kétmenetes gyomirtás lehetősége, a hosszú tartamhatás elsősorban kétszikű gyomok ellen, a legkorszerűbb OD formuláció illetve a termelőbarát kisebb kiszerelés (5-6 ha).

A termék természetesen terbutilazin mentes

A javasolt technológiánk 2023-tól bővül Camix Pro kukorica korai posztemergens gyomirtó szerrel. A termék természetesen terbutilazin mentes. Hatóanyagai (1500 g/ha S-metolaklór + 180 g/ha mezotrion + 15 g/ha proszulfuron) nagyon hosszú tartamhatást biztosítanak magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen (2. kép) nem csak takarmány, hanem csemege- és hibridkukoricában is, ami mutatja nagyfokú szelektivitását akár ezekben a kultúrákban is. Alapvetően a korai posztemergens technológia javasolt, de lehetőség van kétmenetes gyomirtásra is. A csomag felhasználó barát, 5 ha-os kiszerelésben lesz kapható.

Kukorica és gyom
3. számú kép: jobbra kontroll, balra PeakNik hatása magról kelő gyomokkal erősen fertőzött területen (Debrecen, 2022. június 15.)

Nem befolyásolja az utónövény választást

A jövő évtől a takarmánykukorica posztemergens szegmensében kerül bevezetésre a PeakNik gyomirtó szer csomag. 3 hatóanyagot (50 g/ha nikoszulfuron + 220 g/ha dikamba + 15 g/ha proszulfuron) tartalmazó, klasszikus posztemergens megoldás terbutilazin mentesen. Hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomok, illetve a mezei acat ellen is (3. kép). Különösen nagy előnye, hogy nem befolyásolja az utónövény választást, lehetőség van akár érzékeny pillangós növények (szója, borsó, bab, lucerna stb.) biztonságos vetésére.

A terbutilazin egy rendkívül fontos hatóanyag a kukorica és más növények gyomirtásában. Számos gyom kordában tartása miatt fontos a használata. A Syngenta mindig igyekezett a legjobb termékekkel kielégíteni a termelői igényeket. Ezért alkotta meg a terbutilazin mentes megoldásokat, amelyek hatékonyságban és szelektivitásban nem maradnak el a már korábban megszokott termékek tudásával szemben.

Papp Zoltán
kampány menedzser
Syngenta Kft.

Syngenta