fbpx

Nyári számvetés: kevés növény bírta az idei évet

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 02.

Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy az augusztus 13-ig betakarított növények közül melyik mutat jobb terméseredményt a tavalyinál. De legalább most a gyümölcsök nem fagytak el.

borsó
A borsó egész jól megúszta (fotó: Horizont Média)

Kalászos: a gyengék között akadtak átlagosak is

Az AKI nyári munkákról szóló jelentése alapján szinte minden nyár elején betakarított, szántóföldi növény termésátlaga 28-30 százalékot esett a tavalyi eredményhez mérten. A tavaszi árpa rövid tenyészidejének és a júniusi esőknek köszönhetően megúszta 13 százalékos terméscsökkenéssel, a rozs pedig szárazságtűréséből fakadóan „mindössze” 10 százalék potenciális hozamot veszített 2021-hez mérten. Kalászsosaink fedezik az ország belső igényeit, de kevés a jó minőségű, exportra is alkalmas búza.

A repce termésátlaga nemcsak 2,2 tonnára esett, de a termőterülete is régen látott mélypontra zuhant (205 ezer hektár), így ebből is sokkal kevesebb hagyja el idén az országot.

Öntözéssel a terméskiesés java elkerülhető

Az öntözött zöldborsó és zöldbab csekély termésveszteséget szenvedett (ez előbbi 7 százalékot, az utóbbi semennyit). A csemegekukorica az eddig betakarított termés alapján 15-30 százalékkal teremhet kevesebbet idén. A jelek szerint még mindig nem minden területe áll öntözés alatt, másrészt a súlyos légköri aszály is akadályozta a termékenyülését. Sajnos a két fő konzervipari növény termőterülete is csökkent.

Visszaszoruló növények

A fokhagyma 30 százaléknyi potenciális hozamot veszített az aszályban. Meglepően jól bírta viszont a szárazságot a krumpli, a betakarítás 75 százalékánál járva csaknem 26 tonnás átlagtermést mutat, ám a termőterülete 7 ezer hektár alá csökkent. Ha a hozamok nem változnak az őszi felszedéskor, akkor az ország össztermése 170 ezer tonna alá zuhan kolompérból. (Lásd még: Tíz év alatt harmadára esett a magyar krumpli mennyisége.)

Vigasztaló gyümölcsök

Az eddig betakarított gyümölcsök átlagtermése sokkal jobb a tavalyinál, a kajszié a többszörösére nőtt, de az őszibaracké is másfélszer jobbnak ígérkezik. Hozzá kell tenni: egyik sem éri el a 2019. évi átlagot. A gyümölcstermés évről évre hektikusan ingadozik, de az elmúlt két év fagyos tavasza nem kedvezett neki. Az időjárás idén kegyesebb volt, de ahhoz, hogy a fák ismét elérjék potenciális termőképességüket, sokkal több csapadékra lett volna szükség.

A felvételezésben szereplő korai gyümölcsök közül csak az eper termésátlaga csökkent drasztikusan a tavalyi évhez képest, viszont a termőterület bővülésével ezt némileg kompenzálta, így az össztermése „csak” 13,5 százalékkal lett kevesebb idén.

Összeállította: Gönczi Krisztina