fbpx

Great Plains SIMBA X-Press rövidtárcsa

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 04.

Napjainkban igen széles kínálat érhető el a kompakt rövidtárcsák piacán, de csak egy olyan tárcsacsalád van, amelynek művelőelemei az aktuális talaj-, illetve munkakörülményeknek megfelelően állítható be. Ezzel a tulajdonsággal egyedül csak a Great Plains SIMBA X-Press rövidtárcsák rendelkeznek.

Az X-Press rövidtárcsa-széria egyik fő konstrukciós sajátossága a tárcsák szögének fokozatmentes állítási lehetősége, aminek köszönhetően még igen kemény, száraz talajállapotnál is a tárcsalapok jó talajba húzása érhető el.

 

 

Az egyedi PROACTIV felfüggesztésű tárcsalapok nagy teherbírású króm-vanádium laprugókkal csatlakoznak a vázhoz, így agresszív talajba hatolást, maximális talajkövetést, illetve munkamélység tartást biztosítanak. A PROACTIV felfüggesztés a talajban található kövek ellen is megfelelő védelmet nyújt a tárcsalapoknak.

Csavarorsóval az első és hátsó tárcsasoron egyaránt fokozatmentesen, könnyen, gyorsan változtathatunk a tárcsák szögén, 10-25 fokos tartományban. Az éles szög biztosítja, hogy a tarló maximális keverése egy menetben megvalósuljon, míg kis szög beállításával a szármaradvány hatékony aprítása érhető el 8-12 km/h munkasebesség mellett. A tárcsalapok összetett szögállása minimalizálja a tárcsalap hátoldalának talajjal való érintkezését, így csökkenti a kenő hatás és a behatoláshoz szükséges vonóerőt.

 

 

Az X-Press méreteit úgy alakították ki, hogy nagy mennyiségű szármaradvány esetén is nagy sebességgel, könnyedén, eltömődésmentesen végezze a megmunkálást. Az első és hátsó tárcsasor 0,8 méter távolságra van egymástól, míg a hátsó tárcsasort a DD hengersor 0,6 méter távolságra követi. A gyártó a különböző felhasználói igények kielégítésére az X-Press rövidtárcsákat egy egyszerűbb kivitelű, kedvezőbb árfekvésű tárcsaszög-állítással is kínálja, amelynél három fix tárcsaszög állítható be, a tárcsalapok pedig párban kapcsolódnak a laprugós felfüggesztéshez.

A megmunkált, kevert és átstrukturált laza talajszelvényt a tömörítés elmaradásával jelentős talajvízveszteség éri. A talaj nedves állapotban végzett megmunkálása esetén a felszíni rögök kiszáradhatnak, így később nehezen alakíthatóak vissza morzsalékossá. A talajműveléssel egy menetben zajló tömörítőhengerezéssel a növényi maradványok és a talaj közötti megfelelő érintkezés segíti a tarlómaradványok lebontását és a nitrogén felvehetővé válását.

A Great Plains SIMBA DD (Double Disc) henger vágóéle megrepeszti a rögöket, elkerüli a nedves rögök kenését, csatornát képez, ahol a csapadék elszivárgása biztosított. Mélyrepesztő hatása révén a talaj alsóbb részeibe irányuló függőleges repedéseket hoz létre, így segíti a kapilláris vízmozgás kialakulását. A megrepesztett rögök átnedvesedésük után könnyen morzsolódnak. A hengertagok között bakhát alakul ki, aminek az oldalát a hengertagok vállai szögben megnyomják, így tömörítve a felszínt, valamint a felszíni rétegben található szilárd talajrészeket rendezik. Az így kialakuló talajfelszín hullámos és szilárd, aminek köszönhetően a talaj a csapadékos és száraz időjárást is jól viseli.

A DD henger mellett a gyártó most további másik három, 600 mm átmérőjű hengerváltozatot is kínál a felhasználók számára az X-Press rövidtárcsákhoz.

A 130 kg/m tömegű körbehegesztett, sávos tömörítést végző acél HD hengert köves és nehéz művelésű talajokra ajánlják, míg az osztott fogas, 140 kg/m tömegű MAXLIFT henger a felszínt tömöríti, részben nagy mennyiségű talajt emel meg, és jó bekeverő hatás jellemzi nagy sebesség mellett.

A V-profilú hengert könnyebb talajokra fejlesztették ki, ez a rögöket a többi talajrészhez nyomja, így repeszt. Öntisztuló profiljának köszönhetően a középső része nem dugul be, nem akad meg benne a rög, így sárkaparó nélkül is kiválóan alkalmazható.

Valkon 2007 Kft.

www.valkon.hu