fbpx

A csehek is áramtermeléssel kombinálnák a gazdálkodást

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 15.

A cseh parlament alsóháza jóváhagyta azt a módosítást, amely megkönnyíti a fotovoltaikus rendszerek kiépítését a mezőgazdasági területeken. Indulhat a napelempark-építés, de csak az ültetvényekben.

gyümölcsös fotovoltaikus
Németország élen jár a napelemek és az agrártermelés összehangolásában
(forrás: Fraunhofer Intézet)

Beengedik az értékes kultúrákba

A korábbi szabályozás tiltotta fotovoltaikus (PV) rendszerek mezőgazdasági területeken történő telepítését, még akkor is, ha ez nem változtatta meg a terület eredeti rendeltetését, mezőgazdasági hasznosíthatóságát. A módosítás azt is leszögezi, hogy az ilyen rendszerek legfeljebb az ország mezőgazdasági területének 10%-át foglalhatják el.

Alkalmazási területként a gyümölcsösöket, komlóültetvényeket és szőlőskerteket jelölték ki, egyelőre kizárva a szántóföldet a napelemekkel kombinált hasznosításból. Viszont – egyes európai országokkal ellentétben – a cseh szabályozás nem ír elő egy minimális átlaghozamot a fotovoltaikus rendszerrel kombinált agrártermelés számára.

Nemcsak fűkasza és juh dolgozhat a napelemek alatt

Az országban 2023-ban 1 GW új napenergia-hasznosító kapacitás épült ki, így a teljes potenciális teljesítmény közel 3,5 GW-ra nőtt. Összehasonlításként: hazánkban tavaly 1,6 GW új fotovoltaikus kapacitást üzemeltek be, és több mint 6 GW-ot tesz ki a háztartásokban és az ipari méretű üzemekben működő szolárrendszerek összteljesítménye. Gyepen kívül más nincs a hazai napelemparkok alatt. A németek sokkal előrébb járnak a kettős hasznosításban.

Kapcsolódó cikkünkben több hasonló írásra is átlinkelhet: Így nyerik meg maguknak a gazdákat a napelempark-építők.