fbpx

Ötletes átalakítások és magajáró öszvérgépek

Írta: MezőHír-2023/06. lapszám cikke - 2023 június 20.

A tengerentúlon és Európában egyaránt számtalan példát látunk arra, hogy egy megszabott rendeltetésű önjáró mezőgazdasági gépet átalakítva milyen új feladatokra lehet alkalmassá tenni, vagy milyen teljesen új konstrukció születik. A leleményesebb gazdák kreativitása határtalan ilyen téren. Van, aki merészebben belevág egy ilyen projektbe, viszont arra is van példa, hogy visszafogott mértékben alakítanak át egy gépet más feladatra. Cikkünkben néhány érdekes példát mutatunk az ilyen koncepciókra Amerikából és Európából.

Öszvér vetőaggregát

Egy svájci testvérpár, Hanspeter és Markus Ryser nagyon meredek domboldalakon gazdálkodik. Itt a hagyományos vetőgéppel történő vetés a gép elsodródása miatt nehézkes. Erre a speciális körülmények között végzendő feladatra egy lejtőn is stabilan dolgozó önjáró vetőgépet konstruáltak. A MegaDryll 6000-2 önjáró vetőgépet egy Deutz 600 LE-s V8-as motor hajtja meg.

A MegaDryll Terra rendszerű járószerkezetét Bosch Rexroth hidrosztatikus hajtás mozgatja mind az öt keréken, és öt darab 1000/50 R25 abroncsméretű flotációs Alliance gumiköpenyre támaszkodik a gép. Hatméteres munkaszélességű Lemken Zirkon forgóboronából és szintén Lemken vetéstechnikából álló vetőegységgel dolgozik az önjáró vetőaggregát. Nyomjelzőre nincs szükség, az irányítást a Trimble GPS-rendszer magabiztosan kezeli. A 18 tonna üzemi tömegű, öszvér építésű monstrumot egy New Holland kombájnfülkéből kezelhetjük. A talajvédelem és a lejtőn való stabilitás érdekében a hatalmas tömegű önjáró vetőaggregát kerekei nyomásszabályozó rendszerrel is fel vannak szerelve.

MegaDryll 6000-2 önjáró vetőgép
Öt keréken gurul a „terra” rendszerű svájci vetőaggregát (fotó: ryser-agrotechnik.ch)

Önjáró permetezőből eszközhordozó

A holland Abemec Machines és a HVL közös fejlesztésű önjáró hordozógépe egy 22 éves Agrifac Condor ZA3400 magajáró permetezőgép átépítéséből született. Az eredeti öreg növényvédő gépből csak az ingafutómű, a motor, a hidraulikaszivattyúk és a fülke maradt meg. Minden más tekintetben új elemekből építették az eszközhordozót. Teljesen átalakították a permetező vázkeretét, a fülke a váz közepére került, így helyet teremtett a mellső hárompont-függesztőmű számára, de ebből hátra is jutott, sőt hidraulikus hajtású teljesítményleadó tengelyt is beépítettek. A függesztőszerkezetet terhelésérzékelős hidraulika mozgatja, és mindkettőnek nagy emelőútja van a normál munkagépek felemelésére, mivel a függesztőkaroknak egy tartókonzolos sínben függőlegesen állítható a pozíciójuk. Elöl-hátul azonos magasságra emel maximum 3000 kilogramm terhet.

AbeTrac
Alig felismerhető az AbeTrac-on, hogy egykor egy önjáró permetező volt (fotó: abemec.nl)

Az AbeTrac hét pár kettős működésű hátsó hidraulikus szeleppel van felszerelve, de van hely akár 9 szelep beépítésére is. A traktor alapkivitelben 100 l/perc terhelésérzékelős szivattyúval szolgálja ki a hidraulikus rendszert, de opcionálisan nagyobb kapacitású is rendelhető hozzá. Az Agrifac Condorból megmaradt a hathengeres, 205 lóerős Deutz dízelmotor és a permetező eredeti hidrosztatikus járószerkezet-hajtása, így fokozatmentes szabályozással 40 km/h maximális sebességre képes az önjáró gép.

Közúton csak az eszközhordozó mellső tengelye kormányozható, míg terepen összkerékkormányzással haladhat, de oldalazó mozgásra is képes. A felszerelt abroncsmérettől függően az AbeTrac hasmagassága 105–115 cm lehet. Az ingafutómű légrugós lengéscsillapítása alapfelszereltsége a gépnek. Kétféle tartományú, 150–225 cm, illetve 220–325 cm közötti fokozatmentes nyomtávállítás választható.

Terra Gatorból traktor

Az itthon is jól ismert Terra Gator applikátort TJ Steele (Favor 5 Ag Innovations) tervei alapján, a Vogel Engineering (Holton, USA) építette át. Három éve tesztelik az egyedi fejlesztésű és építésű gépet, de idén már folyamatosan végeztek vele bérszolgáltatást is, minden komolyabb fennakadás nélkül.

Terra Gator
A Terra Gator applikátor alváz ma már traktorként szolgál (fotó: favor5aginnovations.com)

A Terra Gator eszközhordozó egy szintén egyedi építésű hengeres bálázóval végez bérmunkát. Az átalakított erőgépet hátul vonórésszel és TLT-hajtással láttak el, elöl pedig az egykerekes kormányzást kétkerekes, kormányzott tengelyre cserélték, amelynek egy teljesen új függesztőkeretet építettek, melyhez a futómű királycsapos megoldással kapcsolódik.

Egy önjáró rendrevágóból háromszor akkora munkaszélesség

Szintén a fentebb említett fejlesztőpáros kreativitását dicséri az a gigantikus méretű önjáró kaszálógép, amely egy hétköznapi magajáró rendrevágó átalakításából született. Az alapja egy Case IH WD önjáró rendrevágó, viszont egy darab direktvágó Case IH RD163 típusú tárcsáskasza-adapter helyett egyszerre három végzi egy gépen a rendre vágást.

Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk: az egyenként 4900 mm vágásszélességű vágószerkezetekből kis átfedéssel is majdnem 15 méteres munkaszélességgel bír a kaszálómonstrum. A hidrosztatikus hajtású kaszaegységek legkisebb vágásmagassága18 mm. A hatalmas betakarítógép meghajtásáról egy 500 LE teljesítményű John Deere dízelmotor gondoskodik. Szállítási helyzetben 180 fokban megfordított fülkével, a kaszálási iránnyal ellentétesen halad a közúton.

Case IH
Több mint 14 méter szélesen kaszál az átépített rendrevágó (fotó: favor5aginnovations.com)

A rendrevágó meglazítja, amit korábban levágott

Ha már a házi építési szálastakarmány-betakarító megoldásoknál járunk, a JD Russell Hay &Straw, Inc. az önjáró rendrevágójukat tette alkalmassá egy saját ötletű adapterrel az önjáró kaszálógép által képzett széles szőnyegrendek kezelésére is. Az egyszerű, mégis ötletes rendlazító terítés helyett a rend lazításával segíti elő, illetve gyorsítja a termény száradását. Amint azt az ötletgazda elmondta, az időjárás hirtelen megváltozása miatt a szénakészítés négynapos átlagos időtartama gyakran háromnapossá rövidül. A bálázás előtt eső áztatta takarmányszéna minősége a rend szellőztetése, átmozgatása nélkül néhány óra alatt sokat romlik. Az önjáró rendlazító fejlesztője szerint a motollaujjas rendszerrel végigmozgatott szénarendek sokkal gyorsabban száradnak. „Egy egész napot megspórolunk a szénakészítés folyamatában, így egy nappal hamarabb bálázhatjuk a takarmányt” – mondta a fejlesztő, John Russell.

John Russel
Az önjáró rendrevágó adapterének helyére kapcsolható a John Russel rendszellőztetője (fotó: jdrussellhay.com)

Az új rendszellőztetőt a rendrevágó adapter helyére lehet csatlakoztatni, mivel kapcsolódási pontjaik azonosak, így egy géppel sikerül megoldani a kaszálást és a rendkezelést, arról nem is beszélve, hogy a rendszellőztető sokkal kíméletesebben bánik a lucernaszénával, mint a hagyományos rotoros rendterítők. Így a levélpergési veszteség sokkal alacsonyabb, a lucernaszéna levélben sokkal gazdagabb.

Farkas Imre