fbpx

A román búza sem olyan jó, mint várták

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 18.

Az idei román búzatermés 15%-kal lehet kisebb, mint a tavalyi volt, a legfrissebb becslések 8,76 millió tonnára teszik. Az ok: májusban, júniusban, ami fontos időszak lett volna a búza életében, túl száraz volt az időjárás. Az árpa és a repce jobban teljesít.

búzatábla
4 tonnánál nem ígérnek többet a román búzatáblák (fotó: Horizont Média)

Közepes búzatermés

A száraz periódus a búza érzékeny fejlődési fázisában érkezett. Érintette a virágzás és a szemtelítődést is. Az ötéves átlaghoz mérten most 12%-kal kevesebb mag várható, pedig már a tavalyi termés is gyengébb volt az aszály miatt. A betakarításra váró terület valamivel több, mint 2022-ben volt, 2,17 millió hektár, amiről 4 t/ha-os országos átlagot várnak. A teljes termés nem éri el a 9 millió tonnát.

Jó árpa és rekordnagyságú repcetermés

Az őszi árpát és a repcét Romániában várhatóan nem érinti a száraz időjárás, mivel hamarabb átestek a kulcsfontossági fejlődési fázisokon. Tavaly 311 ezer hektárról 5,6 tonnás, rekord nagyságú árpahozamokat arattak az országban, a repcét pedig 322 ezer hektárról 2,8 tonnás átlaggal hozták le. Az ország árpaterülete gyakran felugrik 400 ezer hektár fölé, az idei tehát kicsi termőterületnek számít, holott ez a kalászos gabona fontos exportcikke az országnak. Idén viszont a repce mutathat kiugró eredményt: rekordtermésre van kilátás. Lásd: Emelték az EU várható repcetermését, Románia meglepetést okoz.