fbpx

Kinevezték a gödöllői szuperegyetem rektorát

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 29.

Hazánk egyik legnagyobb egyeteme öt campusszal és 22 intézettel rendelkezik, 13 ezer hallgató és 3000 munkatárs tartozik a kötelékébe.

 

Gödöllői Egyetem
A gödöllői egyetem belső udvara (forrás: mkk.szie.hu)

 

Áder János köztársasági elnök Dr. Gyuricza Csabát nevezte ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorának a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány és az Egyetem Szenátusának egyhangú javaslata alapján – adta hírül a MATE Médiaközpont. A 2021. május 1-től 2026. április 31-ig terjedő időtartamra szóló rektori kinevezés átadására május 26-án került sor a Sándor-palotában Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke jelenlétében. (Lásd még idevágó cikkünket: Nagy nevek a szuperegyetem kuratóriumában: terveik Gödöllőn.)

 

Nem volt meglepetés

A kinevezés nem érte váratlanul a szakembert, hiszen 2020. augusztus 1. és 2021. január 31. között már megbízott rektorként vezette a jogelőd Szent István Egyetemet. Az új intézmény a gyöngyösi Károly Róbert Campus, a keszthelyi Georgikon Kar, a Kaposvári Egyetem és a volt Szent István Egyetem integrációjával jött létre. Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 2021. február 1-jei alapítványi modellváltása óta rektori jogkörben eljáró általános rektorhelyettesként látta el az intézményvezetői feladatokat. Ekkor csatlakozott az integrált felsőoktatási intézményhez a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ is, melynek 2017-től 3 éven át volt főigazgatója a most kinevezett rektor. Hazánk egyik legnagyobb egyeteme öt campusszal és 22 intézettel rendelkezik, 13 ezer hallgató és 3000 munkatárs tartozik a kötelékébe. (Lásd cikkünket: Szuperintézménnyé hízik a gödöllői agráregyetem.)

 

Gyuricza Csaba
Még a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ vezetőjeként (forrás: www.naik.hu)

 

Nagy tervek

„A hazai agrár-felsőoktatás megújításával a MATE Magyarország és Közép-Európa elsőszámú agrárfókuszú felsőoktatási intézményévé kíván válni. Az intézményi átalakítást követően, a nyugat-európai vezető egyetemeket alapul véve, folyamatosan modernizáljuk és frissítjük az oktatott tárgyaink listáját, új, a jövő kihívásai miatt fontos, korszerű területeket emelünk be. Kiemelt jelentőséggel bír számunkra, hogy a megújult agrárképzésen keresztül évente legalább 3000 diplomásnak tudjunk minden körülmények között biztos megélhetést jelentő, jól fizető karriert biztosítani a modern magyar agráriumban” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba rektor.