fbpx

Katasztrofális a spanyol termés, nagy lesz az importigény

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 17.

Spanyolország utoljára 2005-ben látott a mostanihoz hasonló, katasztrofális gabonatermést. Az állattenyésztésben erősen teljesítő ország már egyébként is messze az EU legnagyobb gabonaimportőre.

búza aszály
A tenyészidőszak nagy része csapadékmentes volt (forrás: okstate.edu)

18 éves mélypont

Az EU Bizottság legutolsó becslése szerint 14,5 millió tonna gabonatermés (kukoricával együtt) várható Spanyolországban, míg más becslések a 9-10 millió tonnát sem zárják ki. Az ok egyértelmű: a második egymást követő évben tarol náluk a súlyos aszály. Hiába esett decemberben bőséges csapadék, az pár hónap alatt nyomtalanul eltűnt a földekből, és a tenyészidőszak aktív részében végig vízhiánytól szenvedtek a növények, amin a május végi esők már nem tudtak fordítani.

A Bizottság által becsült termés a tavalyi aszályos év eredményét újabb 4 millió tonnával múlja alul, és 10 millió tonnával kevesebb, mint az azt megelőző években volt. A legutolsó, hasonlóan aszályos időszakot 2005-ben élték át a spanyolok, akkor ennél is kevesebb betakarítanivaló maradt a táblákon (13,5 millió tonna). Más elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy az össztermés végül a 2005-ös szint alá zuhan. A víztározók töltöttsége a felét sem éri el a tárolókapacitásuknak, utoljára 1995-ben volt ennyire alacsony. Mivel a hegyekben is csekély a hóborítottság, az olvadástól sem lehet utánpótlást remélni.

Búza, árpa, kukorica

A Bizottság szerint – dacára a nagyobb termőterületnek – mindössze szűk 4 millió tonnás őszibúzatermés várható az országban, 1,4 millió tonnával kevesebb, mint tavaly, és 3,6 millió tonnával kevesebb, mint az aszályok előtt.

Tavaszi árpából Spanyolország az EU legnagyobb termelője, de most a teljes árpatermést 5,3 millió tonnára teszi a Bizottság, ez 1,3 millió tonnás mínusz 2022. évihez képest, és fele annyi, mint korábban volt. Az ország az EU legnagyobb árpaimportőre is, a teljes uniós behozatal 70 százaléka ide fut be. Bár a takarmányipar idén kevesebb alapanyagot igényel a kisebb húskereslet miatt, a spanyol igények a terméskiesés miatt biztosan megnövekednek. Hogy pontosan mennyi búzát és árpát fognak beszállítani, az attól is függ, hogy melyikből mekkora és milyen minőségű lesz az EU termése. Mindenesetre a francia kalászosok máris készülődhetnek.

A kukoricatermést most 3 millió tonna alattinak becsülik, ami korábbi évektől 1,7 millió tonnával marad el, és szintén rosszabb a tavalyinál.

Kapcsolódó írásunk: Hozzá kell nyúlni az uniós válságalaphoz az aszály miatt.