fbpx

Tovább vágtat a répa ára, egy hét alatt 16%-ot drágult

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 28.

Továbbra is elképesztően sokba kerülnek a zöldségfélék – derül ki az AKI legfrissebb piaci jelentéséből. A legfeltűnőbb a répa drágulási tempója.

zöldség piac
A karfiol és a répa is jóval drágább, mint karácsonykor volt (fotó: Horizont Média)

Lendületesen dráguló zöldségek

A zöldségfélék ára túlnyomórészt csökkent a 20. héten az előző héthez képest, néhány termék azonban még mindig tetemes drágulási tempót mutat. Ebben a tekintetben a már egyébként is éllovasnak számító répa tovább folytatta vágtatást (+16% egy hét alatt), így éves összevetésbentöbb mint a duplájába kerül (+117%). Az éves drágulási tempó második helyezettje, az újburgonya, 75 százalékkal drágább most, viszont már az árcsökkenés útjára lépett. A harmadik a zöldborsó 67 százalékos drágulási ütemmel – egyelőre tartja az árát.

Egyik hétről a másikra 21 százalékkal kellett többet fizetni a fürtös uborkáért, de ez éves viszonylatban még „csak” 31 százalékos drágulási tempót eredményez. Ezen kívül csak a gumós zeller áremelkedési üteme (+13% egy hét alatt) mondható kiemelkedőnek. Ez termék 2022-hez képest 47 százakkal drágult, messze az átlagos élelmiszerinfláció felett.

Kirívóan drága és olcsóbb termékek

Az áprilisi 38 százalékos élelmiszerinflációt meghaladó mértékű drágulást mutató zöldségeket pirossal karikáztuk be az alábbi táblázatban. Ezek a következők (kerekítve):

  • répa: +117%
  • újburgonya: +75%
  • borsó: +67%
  • kínai kel, kelkáposzta, Lollo rossa saláta: +50-53%
  • kapor, fürtös paradicsom, zeller, cékla, karalábé, karfiol: +40-50%

Tavalyhoz képest csaknem 10 százalékkal olcsóbb most a patiszon, és kisebb mértékben a padlizsán, a jégsaláta és a torma is megfizethetőbbé vált. A szárazbabok számára pedig nem létezik infláció: pont annyiba kerülnek, mint egy évvel ezelőtt.

zöldségárak
Nagybani piaci árak (forrás: AKI PÁIR)

Lásd még a témában: A trend és az áfa sem segít(ene) a drága kertészeti árun.