fbpx

Megfeleződött az ammónia ára Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 17.

Februárban tovább csökkent a karbamid világpiaci ára, az USA-ban már annyiért rakják hajóra, mint 2021 januárjában. Az európai ammóniaárak a 2021 őszére jellemző szintet mutatják.

folyékony fejtrágya
A klíma változása miatt egyre népszerűbbek a folyékony fejtrágyák hazánkban is (forrás: KITE Zrt.)

Nyár óta folyamatos áresés

Míg tavaly nyáron tonnánként 900 dollárt is elkértek a karbamidért az amerikai exportőrök, mostanra 320 dollárra zuhant a legfontosabb nitrogénforrás helyi kikötői ára. A Hamburgba befutó karbamidért már 565 eurót kell fizetni tonnánként, de ez is 100 euróval olcsóbb ajánlat, mint a januári volt. Érdemes hozzátennünk, hogy tavaly augusztus óta a forint is sokat erősödött, így a magyar felhasználók az árfolyamváltozás előnyeit is élvezhetik – vásároljanak bár import gázra épülő hazai műtrágyát, vagy külföldről származó készterméket.

Az ammónia ára Európában

Az ammónia árában szintén késő ősz óta figyelhető meg az európai árak markáns csökkenése, ami a gáztározók töltöttségével, ezzel együtt a gáz árának gyors zuhanásával magyarázható. Ezzel párhuzamosan elhárult a veszélye annak, hogy leállhatnak a műtrágyagyárak, sőt, a termelés felfutására lehet számítani a német agrárelemző, Olaf Zinke szerint. Németországban a mészammon-salétrom ma azon az árszinten kapható, mint 2021 októberében. Az árrali ezen az őszön kezdődött el, az elemzők a Covidból való kilábalással és a kereslet felfutásával magyarázták a drágulást. 2022 márciusára tetőztek volna az árak, ha nem tör ki a háború, nem lépnek életbe a szankciók, és nem robban fel a Balti-tengeri gázvezeték.

mészammon-salétrom ára
Nagy árcsúcsok: a háború kitörése, az orosz energiahordozók elleni szankciók bejelentése, majd a földgázvezeték szeptemberi megsérülése (forrás: agrarheute.com)

Óvatos optimizmus

A műtrágyapiac kilátásaival kapcsolatban mégis óvatosak az ágazatot jól ismerő elemzők, mivel a kereslet egyelőre igencsak visszafogottan alakul. A nitrogéntermékek ára szeptemberben érte el a csúcsát, azóta több lépcsőben gyorsan esik. Márciusra már bőséges karbamidkészletek várnak értékesítésre, de a gazdák eddig csak óvatosan rendeltek belőle. Normál években ilyenkor, a felhasználási csúcs előtt szokott elkezdődni az áremelkedés.