fbpx

Megduplázódott a hagyma ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 17.

Tavaly igen kevés hagyma termett az előállítása szempontjából meghatározó országokban. Az árak ezért töretlenül emelkednek egész Európában. Hazánkban már 50 százalékkal drágább a hagyma, mint a krumpli.

hagymászsákok
50%-kal drágább, mint a krumpli (forrás: hazaihagyma.hu)

Sehol nincs elég

Európában komoly ellátási problémák vannak hagymából: a fő szállító Hollandiában kezdenek elfogyni a készletek, Németország is folyamatos hiánnyal küszködik, Moldovában is igen kevés hagyma van. Ukrajnában már az előző évi ár négyszereséért lehet csak hagymát kapni – írja a FruitVeB.

Több állam is exporttilalmat hirdetett a hagymára, ilyen Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Azerbajdzsán. Pakisztánban 180%-os exportvámot vezettek be. Egyiptom az egyetlen olyan ország, amelyik relatíve közel is van, készletei is akadnak, de mivel a belföldi termelés stagnál, nem tudnak a megszokottnál több hagymát szállítani Európának. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos vevő, Oroszország is sorban áll az egyiptomi hagymáért. (Lásd cikkünket: Hiába az egyiptomi import, drága marad a hagyma.)

600 forint egy kiló

Csaknem az összes európai országban jelentősen drágult a hagyma. Lengyelországban egyre gyorsuló ütemben emelkednek a nagybani árak, most a tavalyi ár másfélszereséért lehet árut kapni (195-240 Ft/kg). Hazánkban a Budapesti Nagybani Piacon a hazai vöröshagymát 250-285 forintért kínálták a múlt héten, az importból származót pedig 300-350 forintért. A fogyasztói árak a KSH adatai szerint az alábbi ábra szerint alakultak. A nagy üzletláncokban ma már csak 580-600 forintért lehet hagymához jutni, azaz az árak duplázódásáról beszélhetünk egy év leforgása alatt. Ez azt jelenti, hogy a hagyma már 50 százalékkal drágább, mint a krumpli.

hagyma ára
Hagyma fogyasztói ára (forrás: KSH)