fbpx

Nem túl biztatók az európai őszibarack-kilátások

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 29.

Ilyentájt már készülnek az első őszibarack-termésbecslések. Csakhogy most nehéz helyzettel szembesülnek maguk az elemzők is: még nem tudni, hogy az aszály és az árvíz mekkora károkat okozott a legnagyobb termelőknél.

őszibarack ültetvény
A fagytól tizedelt magyar termést most a külföldi sem pótolja (fotó: Horizont Média)

A két legnagyobb termelő a legnagyobb bajban

Az európai őszibarack- és nektarintermelés 3-4 millió tonna között ingadozik a fagyoktól és aszályoktól függően, amelyek az utóbbi években erős kilengéseket okoztak a termésben. A legnagyobb előállítók sorrendben Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország.  A spanyolok rendelkeznek a legtöbb frissen exportálható fajtával, míg a görögök a barack feldolgozásában (konzerv) elsők.

Spanyolország a jobb évjáratokban 1,4-1,7 millió tonna őszibarackot termel, az olaszok 1,1-1,3 millió tonnát, a görögök 800-950 ezer tonnát, míg a franciák 180-230 ezer tonnát. Idén éppen a legnagyobb kibocsátók, Spanyolország és Olaszország néznek szembe rendkívüli időjárási helyzetekkel.

Spanyolországban az aszály a teljes keleti partsávot érinti, beleértve Katalóniát, Aragóniát és Murciát, ahol az ország baracktermelése összpontosul. A helyi szakemberek még nem mernek termésbecslésekbe bocsátkozni. Észak-Olaszországban, Emilia Romagna régión árvíz söpört végig. Még nem fejeződött be a károk felmérése, de a korábban reméltnél biztosan kisebb lesz a baracktermés. Szerencsére Dél-Olaszországban, ahol az ország barack-előállításának fele koncentrálódik, az átlagosnál valamivel jobb szezonra számítanak a gazdák.

A kisebbek még javíthatnak az összképen

Görögországban idén jól alakult eddig az időjárás. A termelés azonban nem látszik jobbnak a tavalyinál, 665 ezer tonna őszibarackra van kilátás. Franciaországban viszont annak ellenére bíznak a 230 ezer tonnás össztermésben, hogy a délkeleti megyékben aszályhelyzet alakult ki. A fákon a megszokott mennyiségű gyümölcskezdeményt látni, inkább a gyümölcsméret lehet majd kérdéses.

Hazánkban

Magyarországon a március 27-én érkező fagy lepte meg a virágzó kajszi- és őszibarackfákat. A helyenként mínusz 3-4 Celsius-fokos lehűlés alaposan megtizedelte az idei termést, így ismét nagyon kevés hazai gyümölcs várható idén a piacon.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Két tényező megmentheti a katasztrófától a hazai gyümölcsöt.