fbpx

Pár hétig még 1000 forint felett lesz a karfiol darabja

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 17.

1000-1600 forintba kerül egyetlen darab karfiol Magyarországon, ha egyáltalán kapható. Drágább, mint számos csirkehústermék. A szakmabeliek átmeneti hiánnyal magyarázzák a magas árakat.

karfiol
Ha van is, méregdrága (forrás: Facebook)

A meleg tél, majd az igen hideg február okoz fennakadást az európai karfiolelőállításban, magyarázza egy holland zöldségkereskedő a FreshPlaza oldalán. Ez az oka annak, hogy a francia felhozatal megakadt, de Észak-Spanyolországban sem jobb a helyzet. Az Ibériai-félsziget déli részén kedvezőbb az időjárás, de Spanyolország dél-keleti része egymaga nem képes kompenzálni a kieső mennyiségeket.

A holland kereskedő szerint 2-3 hétbe is beletelik, mire enyhülni fog a karfiolhiány, hozzáteszi: a helyzetből a kereskedők sem sokat profitálnak, mivel a legtöbben szerződés alapon és nem a szabadpiacon árakon üzletelnek. „Szerencsére a problémával a szupermarketek is tisztában vannak, és inkább nem kínálnak karfiolt a zöldséges pultjaikon. Már két hete így állunk, ami az én praxisomban példa nélküli helyzet.”

Hazánk éghajlata egyre kevésbé kedvez a káposztafélék termelésének. Tavaly alig 200 hektáros területen foglalkoztak a gazdaságok karfiolelőállítással, az időjárás pedig 27 százalékkal csökkentette a növény termésátlagát.