fbpx

A marokkói dinnye többet ér, mint az olasz

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 21.

A Hortoinfo Euroestacom (ICEX-Eurostat) statisztikái szerint még mindig messze a spanyolok a legnagyobb görögdinnye-értékesítők az európai piacon, de Marokkó a bevételeket tekintve már a második helyre zárkózott fel.

dinnye növényház
A spanyol export még toronymagasan vezet az EU piacán, de Marokkó gyorsan zárkózik fel (forrás: manvert.com)

2023-ban Spanyolország továbbra is a legnagyobb görögdinnye-értékesítőnek számít az Európai Unió piacán, annak ellenére, hogy az elmúlt öt évben 17%-kal csökkent az általa exportált mennyiség. Eközben a harmadik helyen álló Marokkó 50 százalékkal növelte eladásait.

2023-ban az EU rekordmennyiségű görögdinnyét vásárolt, rekordnagyságú összegért. Az 1,8 millió tonnás beszerzés 0,70 eurós kilónkénti átlagáron érkezett. Csaknem minden harmadik (31%) kilogramm dinnye Spanyolországból származott (0,56 millió tonna). Olaszország a spanyol mennyiség nagyjából felét értékesítette (0,24 millió tonna), Marokkó pedig szorosan a nyomában volt (0,22 millió tonna). A görögdinnye névadója, Görögország csak a negyedik helyen végzett (0,12 millió tonna).

Spanyolország tavaly 426 millió eurós bevételre tett szert a görögdinnyéből, köszönhetően a 0,75 eurós kilónkénti átlagos eladási árnak. Marokkóviszont lekörözte Olaszországot, mivel jobb áron tudta eladni a portékáját, így 156,7 millió eurót kaszált az értékesítésből, míg az olaszok csak 136,4 millió eurót.

Lásd még a témában: Újra sikernövény a dinnye?