fbpx

Na, még egyszer itt vannak a permetezési szabályok!

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 23.

Az év közben változó növényvédelmi engedélyek másképp hatnak a tiltólistás és másképp a pozitív listás hatóanyagokkal dolgozó gazdálkodók mozgásterére – hívja fel a figyelmet a Nébih. A pozitív listás támogatotti kör (ÖKO) helyzete sokkal nehezebb.

permetezőgép
A hatóanyaglistákat komolyan kell venni (fotó: Horizont Média)

A Nébih növényvédelmi szakértői évente összeállítják a különböző támogatási programokban tiltott és engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagokat. (Az idei AKG tiltólistát lásd itt: Tiltott hatóanyagok az AKG-ban). A hivatal ismét elmagyarázza, hogyan kell ezeket értelmezni.

Tiltólista: minden szabad, ami nem tilos

Fontos tudni, hogy a korábban betiltott hatóanyagok, mint például a klórpirifosz, a fipronil, a dikvát, vagy az uniós szinten soha nem engedélyezett hatóanyagok, mint a klórfacinon, nem szerepelnek a támogatási programok tiltólistáin, mivel azok felhasználása enélkül is egyértelműen tilos. Ezt a korlátozást nem írja felül az sem, ha egy már nem engedélyezett hatóanyagú készítmény adott esetben 120 napra szükséghelyzeti engedélyt kap a hatóságtól. A szükséghelyzeti engedély ugyanis kizárólag azok számára adhat lehetőséget a védekezésre, akik nem vesznek részt a támogatási programokban – hangsúlyozza a Nébih.

A támogatási programok tiltólistáján csak azok a hatóanyagok találhatóak, amelyek általában véve használhatóak az unióban, de az adott programban résztvevő gazdálkodó – a támogatásért cserébe – önként lemondott az alkalmazásukról. Ugyanakkor az év közben elfogadott, új hatóanyagú készítményeket ‒ a szer engedélyokiratában foglaltak betartása mellett ‒ fel lehet használni a tiltólistát tartalmazó támogatási programokban. Ezek ugyanis még biztosan nem szerepelnek a támogatási program tiltólistáján.

További fontos információ, hogy a hatóság 2024-től termékneveket már nem, kizárólag hatóanyagokat jelenít meg a tiltólistákon. Ennek oka, hogy a korábbi években a jegyzékek érthetőségét segítő példa készítményekről, sok esetben az a téves következtetés alakult ki, hogy csak ezen konkrét készítmények felhasználása tilos.

Pozitív lista: minden tilos, ami nem szabad

Azokban a támogatási programokban, amelyekhez pozitív lista kapcsolódik, kizárólag azokat a hatóanyagú készítményeket lehet felhasználni, amelyek a kihirdetett pozitív listán szerepelnek. Az év közben engedélyezett, új hatóanyag esetében az adott hatóanyagot tartalmazó készítményeket értelemszerűen nem lehet felhasználni a pozitív listát tartalmazó támogatási programokban, mivel ezek biztosan nem szerepelnek még a pozitív listán.

Az év közben módosított engedélyokiratú készítményekkel is megeshet, hogy – bár eredetileg rajta voltak a pozitív listán – alkalmatlanná válnak a felhasználásra, mert időközben valamilyen kedvezőtlen tulajdonság miatt a hatóság a készítményt kivonta egyes kultúrákból. Megváltozhat a felhasználható dózis vagy a felhasználásra engedélyezett fenológiai fázis is, ezért figyelni kell a termék címkéjét, és az engedélyokiratokban foglalt felhasználási előírásokat minden esetben be kell tartani!

Forrás: Nébih