fbpx

A trend és az áfa sem segít(ene) a drága kertészeti árun

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 15.

Miközben egy csomó élelmiszer ára elkezdett meredeken zuhanni kezdett, egyes kertészeti termékek továbbra is erőteljesen drágulnak.

kertészet
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

A tejtermékek le-, a kertészetiek felfelé

Miután Nyugat-Európában a tejipar a kínálat bővítésével elérte a vaj és egyes tejtermékek árcsökkenését, egykettőre ide is begyűrűzik ez a trend. A G7 gazdasági portál longitudinális kimutatása alapján a négy legfontosabb hazai kiskereskedelmi láncnál például a trappista sajt bő 7, vaj 22,4%-kal olcsóbb, mint január végén.

Ugyanakkor a kertészeti termékek továbbra is húzzák az inflációs folyamatot. A paradicsom csak januárról februárra 31,5, a kígyóuborka 24,6, a TV paprika 18,3, a vöröshagyma pedig 16%-kal drágult.

alma
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Az áfa-csökkentés sem hozna tartós eredményt

A kertészeti ágazatot és a termékeit érintően visszatérő téma az áfa-csökkentés bevezetésének lehetősége. Az áremelkedés az élelmiszereket már 2020 óta különösen érinti. Míg az átlagos infláció korábban 3-4%-os volt, addig az élelmiszerek drágulása elérte a 10-20%-ot. Ennek az sem vetetett gátat – valószínűleg a törvényhozás sem fűzött hozzá ilyen reményeket –, hogy számos alapvető élelmiszer általános forgalmi adóját 5%-ra mérsékelte itthon az állam. Általános tapasztalat volt ugyanis, hogy a bevezetést követő rövid időszakon túl az árak hamar visszaemelkedtek az akkor megszokott szintre. Az áfa-csökkentések pozitív hatása inkább a számlacsalók és más szabálytalanságok elleni küzdelemben minősült eredményesnek.

Erre utaló kommentárok hangzottak el az idei, 8. alkalommal megrendezett Zsendülés Kertészeti Konferencián. A szakértők egyetértettek abban, hogy szükség lenne a kertészeti ágazatban, a zöldség-gyümölcs szegmensben is az áfa csökkentésére. Ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy a kiskereskedelmi árakban ez a hatás hamar elolvadna – e szférában is csak a szabálytalanságok visszaszorításában lenne eredménye az intézkedésnek.