fbpx

A kazah búza hódító útra indul: az olaszok az egyik célpont

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 09.

Kazahsztánban egy tonnát sem terem a búza hektáronként, de hatalmas a terület és csekély a belső felhasználás, így sok gabonát képesek exportálni. Fő célpiacaik Ázsiában találhatók, de nem kis mennyiséggel beléptek az olasz piacra is.

búza
A kazah kereskedők kihasználják Ukrajna megrogyását a búzapiacon (fotó: Horizont Média)

Már nemcsak a közeli országok vannak a célkeresztben

Kazahsztánban csaknem 13 millió hektárt foglal el idén a búza, a termés mennyiségét az amerikai elemzők 12 millió tonnára teszik. Bár a hozamok csekélyek, ebből a termésből 8,2 millió tonna exportra kerülhet. Ha belegondolunk, ez több, mint amennyit India exportálni tud majd (6,5 millió tonna).

Az ó termésből Kazahsztán 6,4 millió tonna búzát és búzalisztet exportált eddig, 7 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. A gazdasági év végére (szeptember 1.) 8,2 millió tonnás kivitel várható. Fő célországai: Üzbegisztán, Afganisztán és Tádzsikisztán, de nagyon megnőtt a kivitel Irán (623 ezer tonna), Türkmenisztán (429 ezer tonna) és Olaszország (303 ezer tonna) irányába is. Az olaszok idén négyszer több búzát vásároltak a kazah kereskedőktől, mint egy évvel ezelőtt. Összehasonlításképp: a magyar termésből 2020-ban 1,2 millió tonnát szívott fel Olaszország. A kazah búza csekély mennyiségben megjelent a lettek, a lengyelek és a svájciak piacán is.

Árpából viszonylag kevés van az országban. A növény 2,2 millió hektárt foglal el, a termést 2,36 millió tonnára becsülik, amiből exportra félmillió tonna juthat. A tavasszal vetett gabonák még csak most szöknek szárba, illetve kalászolnak Kazahsztánban.

Olajmagok: a len vezet

Az olajos magvak 3,46 millió hektáron tenyésznek. A legnagyobb területet ezek közül az olajlen foglalja el, 1,4 millió hektárt, a napraforgó csak a második helyezett az egymillió hektáros vetésterületével. A harmadik a sáfrányos szeklice közel 650 ezer hektárral. A növényt nemcsak festékanyagért, hanem magjának olajtartartalmáért is termesztik. A repce 142 ezer hektárt foglal el, a szója bő 127 ezer hektáron terem.

Ez a cikk is érdekelheti: Helyezkedés a 9 millió tonnás ukrán exportűr betöltésére.