fbpx

Tényleg csodafegyver az AI és a precíziós gazdálkodás

Írta: Kiss Bertalan - 2023 október 18.

Csökkenthetik-e a mezőgazdaság költségeit a mesterséges intelligencia és a precíziós gazdálkodás?

Agrár 4.0

Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy a mezőgazdasághoz közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó fejlődések, fejlesztések is pár év alatt nagyobb változásokat hoztak és hoznak, mint minden más korábban, több évtized alatt. A precíziós gazdálkodás és autonóm technika még sokkal kézzelfoghatóbb és érthetőbb, mint a mesterséges intelligencia (MI, angolul AI, artifical intelligence), bár ez sem ördögtől való, hiszen az informatika egy magas fokú területe. E nélkül nem működhetnének sem a jól ismert ipari robotok, sem a még forradalmi újdonságnak számító agrobotok (agrár célú robotok). Gondoljunk például az érett gyümölcsöt felismerő, kellő finomsággal leszedő és ládába rakó gépezetre.

A mostani felmérés bár az Egyesült Államokban készült, de a növények, a lehetséges megtakarítások nagyságrendileg, amit az új high-tech korszak hozhat, mindenképpen elgondolkoztatók a közeli és távlati jövőre nézve, mint a jelen problémák megoldási stratégiájának alapja. 

georgia-tech-Peach-robot
A robotizáció és mesterséges intelligencia kéz a kézben jár. Őszbarackszedő robot tesztje, válasz a munkaerő-hiányra

Negatív behatások, pozitív megoldások

A növénytermesztés az Egyesült Államokban is jelentős költségterhelésnek van kitéve. Miután az inputköltségek 80-250%-kal emelkedtek a koronavírus-válság és az ukrajnai háború okozta, az ellátási láncokban bekövetkező zavarok miatt, a növénytermesztési költségek 2022-ben rekordszintre emelkedtek. A munkaerőhiánnyal párosulva a nettó mezőgazdasági jövedelem az USA-ban idén várhatóan 18%-kal csökken az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) előrejelzése szerint. Ráadásul az amerikai terméshozamok az elmúlt öt-hat évben stagnáltak, a gazdálkodók innovatív módszereket keresnek a költségek csökkentésére és a jövedelmezőség növelésére.
Az Arkinvest kutatása szerint, a mesterséges intelligencia (AI) és a precíziós mezőgazdaság (PA) világszerte több mint 22%-kal csökkentheti az éves mezőgazdasági működési költségeket. Többek között az AGCO Corporation, a CNH Industrial, a Deere & Company és a Komatsu vállalatok innovatív megoldásokat hoznak létre a mezőgazdasági termelékenység növelése céljából. Tavaly a Deere bejelentette, hogy 2030-ra teljesen autonóm kukorica- és szójatermesztési rendszert kíván bevezetni – az autonóm 8R traktorra alapozva. Kutatásuk szerint a vállalat precíziós mezőgazdasági eszközei – különösen az ExactShot Planter és a See and Spray Ultimate Sprayer – fontos szerepet fognak játszani a gazdaságok termelékenységének növelésében.


A mezőgazdasági költségek csökkentése

A See and Spray Ultimate permetezőgép, az ExactShot Planter és az autonóm technológia kombinációja számos mezőgazdasági költséget csökkenthet. Először is, a vetőmagok, műtrágyák és vegyszerek mennyisége 27%-kal csökkenhet, amely nagyrészt a starter műtrágya 60%-os csökkenéséből adódik és összességben a működési költségek kb. 3%-át teszi ki. A gyomirtószerek 67-80%-os csökkenése a működési (input) költségek mintegy 12%-át teszi ki. Másodszor, mivel az autonóm technológia átveszi az emberektől a szántóföldi munkát, becslések szerint a munkaerőköltségek, amelyek a működési költségek ~8%-át teszik ki, 85%-kal csökkenhetnek. Végezetül, a kutatások szerint, a megelőző karbantartás és a hatékonyabb szántóföldi átjárások (az egy munkamenetben végzett feladatok) 20%-kal csökkenthetik az üzemanyag-, kenőanyag-, a villamosenergia- és javítási költségeket.
A mesterséges intelligencia és a precíziós mezőgazdaság kombinációja az alábbi ábrák szerint 26%-kal, 31%-kal, illetve 31%-kal csökkentheti a kukorica, a szójabab és a búza termesztésének költségeit az Egyesült Államokban acre-onként (1 acre = 0,404 hektár).

termelési költségek
Az előrejelzések eleve korlátozottak, és nem lehet rájuk támaszkodni. Forrás: Forrás: ARK Investment Management LLC, 2023, az USDA 2023. július 12-i adatai alapján.

Globális elfogadás

Az ARK becslései szerint a gazdaságok 75-80%-a fogja ezeket a megoldásokat globálisan bevezetni, az eltérő elfogadási arányok olyan tényezőkön alapulnak, mint a gazdaság mérete, a kapcsolódási lehetőségek és a kulturális különbségek. Ahogy a mezőgazdasági vállalatok kihasználják a különböző technológiákat, és a használat alapú üzleti modellek felé mozdulnak el – csökkentve az előzetes tőkeköltségeket és lehetővé téve a hektáronkénti díjakat. Amennyiben a gazdaságok 75%-a alkalmazza ezeket, úgy vélik, hogy a mezőgazdasági üzemek működési költségei világszerte 22%-kal csökkenhetnek. Az elfogadást potenciálisan felgyorsíthatják az olyan vállalatok, mint a Starlink, amelyek alacsony földkörüli pályán keringő műholdas megoldásokkal fokozzák a vidéki összeköttetést, többek közt a felhő alapú rendszerekhez.

Forrás: www.futurefarming.com