fbpx

A lengyel megkéri az alma árát, méghozzá előre

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 27.

Tavaly óta erős árakat diktálnak a lengyel almatermelők. A következő szezon árszintjét viszont nemcsak a fagykárok mértéke határozza meg, hanem az is, hogy a lengyel exportőrök milyen gyorsan találnak új piacokat Dél-Amerikában.

Red Jonaprince alma
Lengyel származású Red Jonaprinceből még mindig jó a kínálat (forrás: szamoskerkft.hu)

A termelők diktálnak

Ma a lengyel fogyasztóknak átlagosan 250-300 forintnak megfelelő összeget kell leszurkolniuk egy kiló almáért, ami a magyarországi ár nagyjából fele, de a lengyelek rendkívül drágának érzik. A lengyel almapiac ugyanis katasztrófaként élte meg ősszel, hogy a korábbi csúcstermést nem tudták megismételni a fák, miközben új értékesítési csatornák is kiépültek Ázsia felé. Az árak 70 százalékkal emelkedtek 2022 őszéhez képest, karácsonyra pedig már 80 százalékkal múlták felül a 2022 decemberében mértet. A termelők azóta is kiváló alkupozícióban vannak.

Jakub Krawczyk, a lengyel Appolonia cég menedzsere szerint még nagy mennyiségben van raktáron Golden alma, de szép számban Red Jonaprince és Idared is. Ezek beszerezhetőségével a szezon végéig nem lesz gond. Ellenben Championt csak ritkán pillanthatnak meg a fogyasztók a lengyel szupermarketek polcain – teszi hozzá. Ő úgy látja, hogy az alma ára továbbra is magas, a termelők alkupozíciója pedig erős, amit bizonyít, hogy sok esetben csak akkor érkezik meg a vevőhöz az áru, ha azt előre kifizeti a termelőnek. A Gála esetében például általánosan ez a helyzet.

A következő termés sorsa

Az éjszakai fagyokra már Lengyelországban sem kell számítani az ültetvényekben, de az elmúlt időszakban több kertet is értek károk. A terméskiesés mértékét még nehéz megmondani. A lengyel kollégák nem is szívesen bocsátkoznak becslésekbe, ha mégis, akkor inkább lefelé szoktak túlozni.

Jó kérdés az is, hogy ki veszi meg majd az almát? A lengyelek az orosz-ukrán háború kitörését követően a korábbi, Fehéroroszországba szánt almamennyiségre az ázsiai piacokon találtak vevőket. Most azonban a vörös-tengeri konfliktus derékba törte a számításaikat. A hajók jelentős késéssel érkeznek meg a megrendelőkhöz.

„Sajnos egy újabb konfliktus is kibontakozóban van a Közel-Keleten Izrael és Irán között. Könnyen lehet, hogy az exportőröknek stratégiát kell váltaniuk. A regisztrációs folyamat már elindult az olyan dél-amerikai piacokon, mint Ecuador és Brazília. Reméljük, ezek még az új szezon előtt lezárulnak, és akkor közvetlenül exportálhatunk ebbe a biztonságosabb régióba” – vélekedik Krawczyk.

Lásd még a témában: Az USA kizárta magát Indiából, a lengyel alma belépett.