fbpx

A csalóka képen is szépen ragyog a mezőgazdaságunk mérlege

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 27.

Majdnem 50 százalékkal jobb idén a magyar mezőgazdaság külkereskedelmi mérlege, mint a tavalyi év elején. De azért a kép nem ennyire egyértelmű: vannak intő jelek.

 

Kertészet

 

Ezek az ágazatok húzzák

Az idei év első 4 hónapjának exportnövekménye a magas havi kiviteli teljesítmények következtében kedvezően alakult (+4,5%) – első látásra. Mivel azonban az összehasonlítás alapját képező tavaly év eleji-tavaszi eredmény értelemszerűen nagyon alacsony volt, a kép máris sokkal árnyaltabb. Az áprilisi kiviteli adatok összevetésében a 2021-es kiviteli szint közel 18 százalékos többletet mutat, ami 130 millió eurós relatív exporttöbblettel egyenértékű. Pozitívum továbbá az is, hogy az élelmiszer-gazdasági export négy árufőosztálya szintjén a korábbi csökkenést vagy jobb esetben a stagnálást márciusban és áprilisban már határozott növekedés váltotta fel, így nemcsak összességében, hanem részleteiben is a pozitív tartományba lendült az agrárkivitel. Különösen jól teljesített az élőállat-kivitel (+19%), benne főleg a szarvasmarha-export (+44%), illetve a takarmánykukorica-kivitel (+25%), továbbá a tojás (+18%), az élőjuh- és élőbaromfi-export (11%).

 

Grafikon

 

Nagyot javított a mérleg

Ugyancsak jó hír mezőgazdaság külkermérlegének markáns javulása – írja részletes elemzésében laptársunk, az Agrárágazat megfigyelője. Míg ugyanis az élelmiszer-gazdasági kivitel 4,5 százalékkal nőtt, addig a behozatal 7 százalékkal csökkent. Ebben kétségkívül jobb az idei év: míg 2020 első négy hónapjában az agár-külkereskedelmi mérleg alig haladta meg az egymilliárd eurót, addig 2021 első négy hónapjában ez az exporttöbblet az 1,6 milliárd euróhoz (+46%) közelített.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán