fbpx

A tavalyitól is több lengyel alma bombázza majd a piacot

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 09.

A tavalyitól is több, 4,5 millió tonna lengyel alma várható idén. Az egész európai léalmapiacra döntő hatással van a helyi felhozatal, mivel a lengyel termés 70-72%-a a feldolgozóüzemekbe kerül.

alma
Red Jonaprince – az új kedvenc (forrás: KITE)

Meghatározó tétel

A Belgrádban megrendezett Prognosfruit konferencián a WAPA (World Apple and Pear Association) összesen 4,495 millió tonnás lengyel almatermést jósolt a 2022-es évre (a Lengyel Statisztikai Hivatal korábbi előrejelzésében 4,2 milliós termést valószínűsített). A szervezet becslései szerint ebből 3,2 millió tonna kerül majd feldolgozásra, amivel Lengyelország továbbra is messze-messze az Európai Unió vezető országa lesz. Az EU-ban a 2022. évben várható 12,168 millió tonnás termés körülbelül 35%-a (4,3 millió tonna) kerül majd feldolgozásra, 1%-kal kevesebb, mint tavaly – írja FruitVeB. Magyarán a teljes európai almalégyártás háromnegyedrészt a lengyel termésre támaszkodik.

almatermés EU
Forrás: Eurostat

Nem lesz gond az értékesítéssel

A jelenlegi piaci helyzet kifejezetten kedvező a termelők szempontjából: az almalé-koncentrátum (AJC) és a nem sűrített (NFC) almalé készlete az előző évek átlaga alatt van, ezért valószínűleg az értékesítéssel nem lesznek problémák. Tovább javítja a helyzetet, hogy Kínában a tavalyinál 22%-kal kisebb almatermés várható a tavaszi fagy- és jégkárok miatt, ezért az Egyesült Államokba irányuló lengyel AJC export valószínűleg jelentős fellendülést mutat majd. Ugyanakkor a feldolgozóipar kemény kihívásokkal szembesül az idén, mivel a gázárak emelkedése miatt 50-60%-kal drágul a feldolgozás, és egyelőre úgy tűnik, hogy a kínai feldolgozókat ilyen hatás nem éri.

Egy új fajta tör az élre

A WAPA szerint idén először megdőlt az Idared fajta dominanciája Lengyelországban, ebből már csak 430 ezer tonnás termést várnak. A 2013-2018 közötti időszakban még átlagosan 700 ezer tonna körüli volt a fajta mennyisége, a határozott visszaesés 2019-tól érzékelhető. Az új vezető fajta a Red Jonaprince, ami a 2017-ig még csak mutatóban volt jelen Lengyelországban, ám 2018-tól szinte berobbant a termesztésbe. Viszonylagos állandóság jellemzi a Shampion fajtát (cc. 440 ezer tonna), és a 2021-eshez képest 17%-kal több Golden Delicious szerepel a prognózisban (cc. 420 ezer tonna), valamint a tavalyinál 15%-kal nagyobb termés várható a Gala esetében (cc. 390 ezer tonna).

Ez a cikk is érdekelheti: Alma: amikor az átlagos termés is sok.