fbpx

Az év minden napján rakhatnánk káposztafélét az asztalunkra

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 03.

A káposzta betakarítása elkezdődött – ennek szellemében kerül megrendezésre a Syngenta ócsai kísérleti állomásán a több napból álló szakmai bemutató.

„A világjárvány kapcsán hozott intézkedésekre figyelemmel több napra osztották az idei káposzta fajta és technológiai bemutatót: első nap délelőttje a médiáé, majd a hétvége a termelőké és a forgalmazóké” – tájékoztatta az érdeklődőket Antal Gyula, a zöldségfélék üzletágvezetője.

A magyar étkezési kultúrából kiszorulóban vannak a káposztafélék, a hagyományos és új, káposzta alapú ételeket egyre ritkábban csak az iskolai- és üzemi konyhák főzik, így az idei évben az értékesítés is nehézségekkel küzdött. Pedig a kedvező élettani hatása, a magas vitamin tartalma miatt fontos lenne beépíteni mindennapjaink táplálkozásába, nem csak eseti jelleggel, ünnepekhez kapcsolódóan fogyasztani.

Idén körülbelül 4 ezer hektáros termőterületen termesztettek káposztát, a termés a korszerűbb fajtáknak, a magas színvonalú termesztéstechnológiának köszönhetően elegendő lehet a hazai igények ellátására.

 

 

„A Syngenta évtizedekkel ezelőtt kiemelt stratégiai céljává tette a betegségeknek, rovarkártevőknek minél inkább ellenálló új hibridek nemesítését, csökkentve ezzel a terméskockázatot és a tudatos fogyasztók gyanakvását a növényvédő szer felhasználás irányában” – ismertette Antal Gyula.

A bemutatott új hibridek a termesztés minden szegmensében újdonságnak számítanak, és lefedik a különböző piaci igényeket. A hosszú tárolásra, a frisspiacra, savanyításra más-más terméket fejlesztettek ki, melyek egészségesek maradnak nehéz körülmények között is. A szakmai nap résztvevői megismerkedtek az erős növekedésű, kevesebb műtrágya-felhasználást igénylő, de a legintenzívebb napsütésben is hófehéren maradó karfiolokkal, valamint a gépi betakarításra alkalmas újdonságokkal.

 

 

A Mezőhír novemberi számában részletesen beszámolunk a rendezvényről.

 

 

Fotó: Barna Ferenc