fbpx

Fellélegzik a piac: lesz pálmaolaj bőven

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 09.

Ahhoz képest, hogy májusban teljesen leállt az indonéz pálmaolaj kivitele, ma már exportilleték sem terheli a kereskedelmet. Rájöttek, hogy a piackorlátozás csak még nagyobb bajokhoz vezet. Az indonéz kereskedelempolitika a világ összes olajnövények árára kihatással van.

olajpálma
Egy ideig felvásárolni sem akarták a termést a gyárak (forrás: mongabay.com)

Zűrzavaros piacvédő intézkedések

Az október 21-én záruló gazdasági évben 45,3 millió tonna pálmaolajat gyárthatnak Indonéziában, ebből 25,5 millió tonna kerülhet kivitelre az USDA szerint. Az export idén többször is megbicsaklott. A legnagyobb zavart az indonéz kormány exportkorlátozása okozta, ami a raktárkapacitások teljes kimerüléséhez vezetett. Ez persze a feldolgozás lassulását, vontatott felvásárlást, az árak csökkenését és a gazdálkodók tiltakozását váltotta ki.

Csak még nagyobb bajt okoztak

A korlátozások januárban kezdődtek, válaszul a magas belföldi étolajárakra, és április végén érték el csúcspontjukat az export teljes betiltásával. Ennek hatására a globális növényolajpiac pánikszerű árnövekedéssel reagált, ami tovább fokozta a nyomást Indonézia belföldi áraira, így a kormány kevesebb mint egy hónap múlva felfüggesztette az exporttilalmat, viszont megtartotta az exportilletéket. Ekkor az indonéz kivitel már csak a korábbi mennyiség 12 százalékát érte el, eközben az olajárak 45 százalékot ugrottak. Végül teljesen beadta a derekát a kormány: július közepétől már exportilletéket sem kell fizetniük a kereskedőknek.

A belső felhasználás növelése

Az október 21-én kezdődő, új gazdasági évben a pálmaolaj-termelés 46 millió tonnára nőhet, a kivitel pedig 29,5 millió tonnát érhet el. Indonézia kormánya 2022 júliusától teszteli a biodízel bekeverési arányának 30-ról 40 százalékra való növelését a közlekedésben, ennek teljes bevezetése várhatóan 2025-ben valósul meg. Az ipari felhasználás már jövőre felszívja a megtermelt pálmaolaj mennyiségének 22 százalékát.