fbpx

Színre lép az új generáció: Ascra Xpro

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 11.

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászosgabona-termesztés: változik (csökken!) a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása, és növekednek a termésátlagok is!

Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges, újítanunk kell. A kalászosok növényvédelmének nagyon fontos része a gombabetegségek elleni okszerű védelem, ezért a technológia intenzívebbé válása magával vonja a fungicidek intenzívebb használatát.

A Bayer Crop Science magyarországi kínálatában 2019-től elérhető lesz egy új kalászos gombaölő készítmény, az Ascra Xpro is, amely két SDHI hatóanyag – a bixafén és a fluopiram mellett egy triazol molekulát, a protiokonazolt is tartalmazza. Mindkét SDHI hatóanyag gombaölő hatása a kórokozók életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása, és gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén, továbbá az apresszóriumok képződése leáll, ezért a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.

A két új SDHI hatóanyagot jól kiegészíti a protiokonazol, amely hatásmódja szerint az azol-csoportba tartozó gombaölő hatóanyag. A protiokonazol a gombák ergoszterol-bioszintézisét gátolva károsítja azok membránrendszerét, és megzavarja a kórokozók sejtfalának működését.

Mindhárom hatóanyag felszívódó tulajdonságú! A két különböző hatásmód és mozgás jól kiegészíti egymást. Ezáltal az Ascra Xpro hatékonyan akadályozza a spórák csírázását (megelőző, illetve védő hatás), gátolja a csíratömlő és a tapadószervek kialakulását, és zavarja a sejtek közötti micéliumnövekedést (gyógyító, ill. kuratív hatás). A jól összeállított fungicid búzában való alkalmazása sok kísérlet átlagában 0,35 t/ha terméstöbbletet eredményezett a standard készítményekhez képest.

Az Ascra Xpro az alábbi betegségek ellen alkalmazható kiváló eredménnyel: búza szártőbetegségek, lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis, árpa lisztharmat, rinhospórium, hálózatos és barna foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság és élettani foltosság, rozs és tritikálé lisztharmat, vörösrozsda és rinhospórium.

Az új gombaölő készítményünk az Xpro termékcsalád legújabb tagja, amelyek új, szabadalmaztatott EC típusú formulációval rendelkeznek. Az Xpro termékek kijuttatásakor a permetcseppek a levélen azonnal szétterülnek, és belesimulnak a felszínbe, kiváló tapadást és terülést biztosítva. Így nincs veszteség a permetcseppek lepattanása miatt, a hatóanyagok felszívódása nagy felületen azonnal megindul. A hatóanyagok igen gyorsan (15-30 perc) bekerülnek az epidermisz viaszrétegébe, ahol UV-fénytől és esőtől védett helyzetben vannak. A bixafén és a fluopiram is jelentős élettani hatásokkal rendelkezik. A levelek vitalitását a strobilurinoknál megismertnél is jelentősebben befolyásolják. Hatásukra nő a klorofill sűrűsége a sejtekben – növelik a fotoszintézis és a légzés intenzitását, és megakadályozzák a levelek korai elöregedését. A „zöldítő hatás” mellett – a fokozott asszimiláció hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nő. A nagyobb és tovább működő asszimilációs felület a napenergiát nagyobb termés formájában jeleníti meg. Az Ascra Xpro mindhárom hatóanyaga stresszhelyzetekben is segíti a növényt. A kezelt levelek és kalászok hőmérséklete jelentősen alacsonyabb, így a növény a hőstresszt jobban képes elviselni. A pozitív élettani hatások, a jobb stressztűrés és fokozott asszimiláció eredményeként nő a kalászonkénti szemszám és az ezerszemtömeg. Mindez nagyobb és jobb minőségű termést jelenthet a gazda számára.

Felhasználási javaslat

Számos kísérletben igazolást nyert, hogy a kalászosok végső terméseredménye (több mint 70%-ban) a felső két levéltől és azok egészségi állapotától függ. Az egészséges és hibátlanul fotoszintetizáló levelek képesek biztosítani a lehető legnagyobb termést. Az Ascra Xpro felhasználása búzában, árpában, rozsban és tritikáléban intenzívebb technológiában javasolt, elsősorban a zászlóslevél kiterülése környékére időzítve, levélbetegségek ellen és termésfokozásra, 1,2 l/ha dózisban. Nagy dózisban (1,5 l/ha) kalászfuzáriózis ellen is jó hatékonyságú, de nagy fertőzésveszély esetén a fuzáriózis ellen a Prosaro felhasználása javasolt.

Az Ascra Xpro, a Bayer új kalászos gombaölő szere a betegségek elleni kiváló védelem mellett egyedülálló módon hat a termést meghatározó élettani folyamatokra is, alkalmazása így garantálja a jó termést és a kiváló minőséget.

SZERZŐ: CSORBA CSABA
BAYER CROP SCIENCE