fbpx

Ukrán áfonya: az árzuhanást megfogta a sikeres export

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 19.

A júliusi vészes árzuhanás után olyan lendületet vett az ukrán áfonyaexport, hogy az helyre rázta a belföldi árakat, és végül az exportérték is jól alakult. Az ukrán áfonya ebben a szezonban is sikeresen tovább növelte jelenlétét az európai polcokon. A málna és az eper kevésbé volt szerencsés.

áfonya

Végül helyrebillentek az áfonyaárak

Ukrajna évente mintegy 2000-2500 tonnával növeli az áfonyatermelést. Tavaly, háborús viszonyok között is mintegy 11 ezer tonna áfonyát fogyasztott el az ország, 3 ezer tonnát pedig exportált. Idén a tavalyi mennyiségnél is több áfonya került külföldre. Bár a szezon egy nagy árzuhanással indult, végül helyrerázódott a piac.

„A belpiac megmaradt a kisebb és közepes méretű bogyókat árusító, belföldre termelő vállalkozások számára, akik a tavalyinál még 20 százalékkal magasabb árat is ki tudtak alkudni a portékájukért. Elégedettek vagyunk a szezonárakkal” – mondja az Ukrán Kertészeti Szövetség (UHA) elnöke, Tarasz Bashtannik. Véleménye szerint az ukrán termelés és export – ha minden jól megy – jövőre is hozni fogja az idei formát. (Lásd részletesebben: Az ukrán áfonya egyetlen esélye: árban versenyez a többivel.)

Málna, szamóca: labilis helyzet

A málna ára nem alakult ilyen jól, túltermelés volt belőle – meséli a szakember, aki szerint az utóbbi két-három évben kínálati túlsúly van ebből a bogyósgyümölcsből. Ez fokozatosan szűkíti a termelést, ami már jövőre 15-20 százalékkal magasabb árakat hozhat. Egészen más a helyzet a friss eperrel, amelyik éles versenyben van az egyiptomi, marokkói és tunéziai fagyasztott szamócával. Az exportpiac nem működött idén, így a teljes termést a belföldi frissgyümölcspiacon kellett eladni.

A háború kérdésessé teszi a friss gyümölcsök hűtését, tárolását, nem beszélve a fagyasztott árukról. Csak találgatni lehet, milyen lesz az áramellátás. „Egy biztos: idén az ukrán gazdák már jobban felkészültek az áramkimaradásokra” – zárja a szakember.