fbpx

Napraforgó: 70%-os készültségben az ukránok és az oroszok

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 20.

Megérkeztek az október közepi készültségi jelentések a betakarított és elvetett állományokról. Napraforgóból tényleg sok lesz, a kukorica betakarítása csigaléptekkel halad.

 

napraforgó aratás
Napraforgóaratás Ukrajnában (forrás: nuseed.com)

 

Hűvös, száraz idő segíti a betakarítást Ukrajnában és Oroszországban. A csapadékhiány azonban negatívan befolyásolja az őszi vetésű növények fejlődését, de a gazdák remélik, hogy még a fagyok előtt megérkeznek az esők. A napraforgómagot a terület bő 70 százalékáról már betakarították, pedig szeptember 24-én még csak 30 százalékon álltak. A kukorica vágása sokkal lassabban halad.

 

Ukrán készültség

Október 13-ig az ukránok egész pontosan a napraforgóterület 73 százalékéról (4,72 millió hektárról) tudták raktárakba hordani a kaszatokat, az átlaghozam 2,31 t/ha. A termés eddig megerősíti a korábbi előrejelzéseket: Ukrajnában valóban 17 millió tonna napraforgóra van kilátás, 20,5 százalékkal többre, mint tavaly volt.

A szójabetakarítás sokkal rosszabbul halad, még csak a terület 61 százalékával (784 ezer hektárral) végeztek, az átlaghozam eddig 2,57 t/ha. Ugyanekkor a kukoricaterület 22 százalékát (1,2 millió hektárt) takarították be, az átlagtermés eddig 5,75 t/ha. A vágás tempója lassabb a vártnál, ami egy ekkora termelő esetén emelő hatással van a piaci árakra.

Ami a vetési készültséget illeti, repcéből a tervek 97 százaléka valósult meg, ami egymillió hektáros termőterületet jelent. Az őszi árpa területe mindössze 38 százaléka (389 ezer hektár) a tervezettnek, pedig a termény ára idén nagyon biztatóan alakult. Tavaszi árpa, vagy még inkább kukorica/napraforgó szoríthatja ki a vetésszerkezetből tavasszal. A rozsvetés 75 százalékos (120 ezer hektár) készültségben van. A búzavetés 63 százalékával végeztek, 4,2 millió hektárral készültek el október 13-ig. A késés még behozható, bár idén az előrejelzések szerint korábban köszönt be a tél, és jóval szigorúbb lesz.

 

Orosz készültség

Oroszországban október 14-ig a terület 70 százalékán (6,6 millió hektár) vágták le a napraforgót 1,62 tonnás átlaghozammal. Összesen 15 millió tonna napraforgóra lehet számítani (+13% vs 2020). Szójából 1,8 millió hektárral végeztek 1,78 t/ha-os átlaggal. A kukoricát 1,2 millió hektárról takarították be, az átlaghozam 5 t/ha. A vetés tempója lassabb a tavalyinál, a tervezett őszi növények a terület 20 százalékán még vetésre várnak.

 

Lásd még a témában: Vigyázat: 1,5 millió tonna román napraforgó zúdul a piacra!