fbpx

Az ukránok és oroszok a szotyiaratás harmadánál járnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 28.

Pár nappal ezelőtt Ukrajnában 31, Oroszországban 29 százalékos volt a napraforgóaratás készültsége. Eddig ilyenek az átlagok – nemcsak napraforgóból.

 

napraforgó aratás
A tavalyinál jobbak az átlagok Ukrajnában (forrás: Technopol)

 

Keleti szomszédunk a hétvége előtt 4,27 millió hektárnyi napraforgó levágásával végzett, ez a teljes termőterület mintegy harmada. Az átlaghozam eddig 2,13 t/ha, de a java még hátravan. A szója betakarítása is zajlik. A növény idén viszonylag kis területet fed, 1,3 millió hektárt, ennek ötödével végeztek eddig a gazdák. Az átlagtermés eddig 2,36 tonna. A kukoricában is megkezdték a betakarítást, de a 4 százalékos készültség még épp csak egy belevágásnak minősül. A korai érésű vagy rosszabbul termékenyült táblák eredménye eddig 4,86 t/ha. A GrainTrade azt is megemlíti, hogy a köles már a termőterület 73 százalékáról lekerült 2,36 t/ha-os eredménnyel, a hajdina pedig a terület kétharmadán van levágva, és 1,35 t/ha az átlaga.

Az oroszok az ukrán termésátlagok 70-75 százalékát hozzák az eddigi adatok szerint. A napraforgó-betakarítás készültsége az ukrajnaihoz hasonló, 29 százalékon állt pénteken. A termésátlag egyelőre1,59 t/ha, itt is várható még javulás. Szójából 1,65 t/ha az eddigi átlaghozamuk. Kukoricából az első vágások nem maradnak el sokkal az ukrán eredménytől: 4,54 t/ha az első táblák átlaga.

A GrainTrade szerint a betakarítás hirtelen felgyorsulása a közeljövőben növelni fogja a napraforgó és a kukorica árára nehezedő piaci nyomást

A témában ez a cikk is érdekelheti Ukrajna: egymillió hektárral több napraforgó, mint kukorica. A hazai terméskilátásokat pedig már augusztus elején összefoglaltuk: Napraforgó: gyenge-átlagos termés, magas árral.