Polyversum – Gombával a gombák ellen

Írta: - 2022 április 22. -Hirdetés

Az ökológiai növénytermesztés egyre nagyobb figyelmet kap, dinamikusan terjed napjainkban. A biológia készítmények használata a kertészeti kultúrákban a legelterjedtebb, de az integrált szántóföldi termesztésben is folyamatosan nő, és ma már a hagyományos szántóföldi termesztésben is előfordul.

A KITE Zrt. által forgalmazott Polyversum egy hiperparazita gombafajt, a Pythium oligandrum-ot tartalmazza, amelynek oospóráit egy speciális szilikát hordozó anyagra vitték fel. A kezelés során a hordozóanyaggal kijutatott spórák a talajban vagy a fertőzött növényeken kicsíráznak és a fitopatogén gombákon elkezdődik a hiperparazita életciklusa. A P. oligandrum gombafonalai (hifái) rátekerednek a növényt károsító gomba hifájára és sejtfalbontó enzimekkel elpusztítják azt.

gabona

A közvetlen mikroparazitizmus mellett, fontos még megemlíteni a készítmény indukált rezisztenciafokozó hatását. Ez azt jelenti, hogy a növényi szövetekben az egyes morfológiai és biokémiai védelmi folyamatokat stimulál, ezáltal gátolja a patogén mikroorganizmusok növekedését és fejlődését. A P. oligandrum másodlagos anyagcsere termékei serkentik a növekedési fitohormonok termelését, valamint fokozzák a tápanyagfelvételt.

A készítményben lévő gombafaj természetes körülmények között is előfordul talajainkban, így nem egy invazív fajról beszélünk, emellett pedig a termékben lévő vad törzs természetes eredetű, nem génmódosított.

A célszervezetek köre is igen tág, hatékony az alternária fajok (Alternaria spp.) a szürkepenész (Botrytis cinerea), fuzárium fajok (Fusarium spp.), gabonafélék torsgombája (Gaeumannomyces graminis), szamóca fitoftórás gyökérpusztulás (Phytophthora cactorum), fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum), verticilliumos hervadás (Verticillium dahliae) ellen.

A Polyversum számos kultúrában felhasználható: repce, mustár, olajretek, kalászos, napraforgó, kukorica, szőlő, szamóca, uborka, káposztafélék, hajtatott paradicsom, hajtatott paprika, sárgarépa petrezselyem és zeller.

A megfelelő hatás elérése érdekében a kezelést preventív jelleggel kell végezni.

Kijuttatás előtt 20-30 perccel érdemes a készítményt egy vödörben bekeverni, majd szűrőn keresztül a tartályba önteni. Bekeverést követően a készítményt nedves felületre (növény, talaj) a lehető leggyorsabban ki kell juttatni. Fungicidekkel (réz, kén) és nitrogéntartalmú műtrágyával tilos keverni.

A terméknek nincs sem munka, sem élelmezésegészségügyi várakozási ideje.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Battó Bátor, fejlesztőmérnök